Radboud Universiteit Nijmegen


Anna Tilroe pleit voor nieuw elan in actuele kunstwereld

Datum bericht: 3 december 2010

Anna Tilroe, bijzonder hoogleraar Kunst en Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen, publiceerde De ja-sprong, Naar een nieuwe vitaliteit in de kunst. In dit pamflet bespreekt zij de overheersende rol van de kunstmarkt, de invloed van die markt op de kunstinstituten, de rol die kunstenaars, curatoren en verzamelaars in deze constellatie spelen, en wat de kritiek en het museum zouden kunnen doen om tot de onafhankelijke waarde van de kunst weer te herstellen. Ze pleit voor een nieuw elan dat recht doet aan de historie en tegelijkertijd de wereld van nu het hoofd kan bieden.

Verstoord evenwicht
Tilroe: 'Beeldende kunst heeft altijd gefunctioneerd in een context van macht, status en geld. Dat is haar lot. Toch was in de twintigste eeuw een kunstwereld ontstaan waarin een zeker machtsevenwicht bestond tussen kunstenaars, galeries, museumdirecteuren en critici. Dat evenwicht is de laatste vijfentwintig jaar grondig verstoord. Het heftige parfum van kapitaal, glamour en sensatie dat kunst nu omringt, beïnvloedt ook de positie van kunst in de samenleving. Velen zien kunst als het pronkstuk van superrijken, de vlag van de decadente jetset of als een exclusieve vorm van entertainment. Dat beeld klopt wel als we aan de markt een totalitaire macht toeschrijven. Maar ik stel voor om daar nog even mee te wachten.'

Debatten en optredens
Prof. Anna Tilroe gaat de komende weken over haar pamflet in debat. Vrijdag 3 december met Thomas Vaessens, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en Wim Brands, programmamaker VPRO en op 11 december in het televisieprogramma Z.O.Z met Anil Ramdas. Op 19 december bij Kunstruimte Bosch in Arnhem.