Socialistische Partij

Brief Tweede Kamer aan Bondsdag: Voltrek straf van oorlogsmisdadiger Faber

03-12-2010 * De fractievoorzitters in de Tweede Kamer sturen per brief een verzoek aan hun collega's in de Duitse Bondsdag om `al het mogelijke in het werk te stellen voor een snelle strafvoltrekking van de laatste voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger in Duitsland, Klaas-Carel Faber.' Het gezamenlijk schrijven van de Tweede Kamer is een initiatief van SP-leider Emile Roemer. Hij honoreert daarmee een verzoek dat onderzoeksjournalist Arnold Karskens onlangs aan hem deed in een uitzending van Pauw & Witteman.

Klaas-Carel Faber is onder meer veroordeeld voor het medeplegen van moorden tijdens de Nazi-bezetting van Nederland. In 1947 werd hij voor de misdaden ter dood veroordeeld. Later is deze straf omgezet in levenslange gevangenisstraf. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis en leeft sindsdien als vrij man in Duitsland.

Emile Roemer: `Faber heeft de straf die hij kreeg niet uitgezeten. Het is voor de nabestaanden niet te verkroppen dat de dader van zulke misdaden decennialang vrij door het leven kan terwijl zij levenslang de pijn van de geschiedenis in zich meedragen. Arnold Karskens zei eerder: `de laatste echte Nederlandse nazi moet achter de tralies.' Ik ben dat van harte met hem eens. Ik hoop dat deze brief daaraan kan bijdragen en dat het recht alsnog zijn beloop kan hebben.'