Rijksvoorlichtingsdienst

AANVAL OP GEORGANISEERDE MISDAAD BRABANT

De bestuurlijke- en justitiële aanpak van de georganiseerde misdaad in Brabant wordt per direct geïntensiveerd. Een, samen met de verantwoordelijke burgemeesters, ingestelde Taskforce coördineert alle bestuurlijke- en justitiële maatregelen die noodzakelijk zijn om de georganiseerde misdaad in Brabant terug te dringen: criminele bendes die achter de wietteelt- en handel zitten worden opgerold, onderliggende criminele structuren worden afgebroken en crimineel vermogen wordt afgepakt. Onder regie van de Taskforce, geleid door het ministerie van Veiligheid en Justitie en de burgemeester van Tilburg, worden samen met de grootste gemeenten van Brabant, de politie (nationale recherche en regionale korpsen), het openbaar ministerie en de belastingdienst op het hoogste niveau de noodzakelijke acties in gang gezet. Verder wordt het aangescherpte coffeeshopbeleid van het kabinet in de regio Brabant versneld ingevoerd. Dat betekent dat coffeeshops besloten clubs worden met een pasjessysteem en dat coffeeshops minimaal 350 meter van scholen af staan. Onder het credo "Alles wat nodig is, gaat gebeuren", heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie dit donderdagavond met onder meer de (loco-) burgemeesters van de gemeenten Breda, Helmond, Eindhoven, 's Hertogenbosch en Tilburg afgesproken.

Aanleiding voor deze bijeenkomst was de actuele situatie rond de drugsgerelateerde georganiseerde criminaliteit in Brabant.

De minister en de burgemeesters beogen met de instelling van de Taskforce te zorgen voor een maximaal gebruik van zowel alle bestuurlijke als justitiële instrumenten in de gehele regio. Dat betekent dat naast het oprollen van criminele bendes, coffeeshops en drugspanden gesloten kunnen worden als daar aanleiding toe is, het instrument BIBOB optimaal wordt ingezet, fiscale naheffingen worden opgelegd en crimineel geld maximaal wordt ontnomen. Uiteraard zullen de inspanningen moeten leiden tot een meer structurele basis voor een gezamenlijke aanpak binnen de gehele regio.

De provincie Noord-Brabant omvat vijf grote steden (B-5), drie politieregio's en twee arrondissementen van het openbaar ministerie. Verder zijn er twee Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIEC), gericht op de versterking van de bestuurlijke aanpak van georganiseerde misdaad.

Noot voor redacties (