Dienstenbond CNV

Nieuws

2 december 2010

Periodiek overleg en Sociaal Plan Achmea

Tijdens het periodiek overleg met Achmea is met Willem van Duin gesproken over de ontwikkelingen bij Achmea. Ook is duidelijk wat de inzet van CNV Dienstenbond en de collega-vakorganisaties wordt voor de onderhandelingen over het Sociaal Plan.

CNV Dienstenbond en de collega-vakorganisaties hebben een gesprek gehad met Willem van Duin, de voorzitter van de EB. De in 2009 ingezette strategie om alles te bezien vanuit maatschappelijk -, medewerkers-, klant- en financieel perspectief is ook in 2010 succesvol gebleken. Achmea wil uitstralen dat er een open en transparante cultuur is. De managers binnen Achmea zullen dit moeten uitstralen. De Raad van Bestuur bezoekt zelf de kernlocaties. In zg. boardwalks kunnen medewerkers vragen stellen aan Willem van Duin en de andere leden van de Raad van Bestuur. Er wordt verantwoording afgelegd aan de medewerkers. Ook het Sens-programma, een continu verbeterprogramma, blijkt zijn vruchten af te werpen. Iedereen wordt betrokken bij het verbeteren en efficiënter maken van de organisatie. Van Duin ziet het als een uitdaging om in 2011 nu de puntjes op de i te zetten. CNV Dienstenbond heeft van Duin laten weten dat het geen trucje moet worden, maar dat medewerkers echt serieus genomen zullen moeten worden. Willem van Duin heeft nadrukkelijk gezegd dat dit de bedoeling is. De Raad van Bestuur wil dit zelf nadrukkelijk in de gaten houden. Elk kwartaal zal worden gemeten hoe het met de verandering staat.

Naar aanleiding van uw reacties op de vraag of het Sociaal Plan veranderd moet worden zal CNV Dienstenbond met de volgende inzet voor de onderhandelingen over het nieuwe Sociaal Plan komen. De volgende uitgangspunten zijn leidend:

- het huidige Sociaal Plan is leidend voor de onderhandelingen, met name over het atc en de zilverpool bent u zeer tevreden;
- daarbij is het begeleiden van werk naar werk het belangrijkste;
- geld moet gaan naar degenen die het nodig hebben. Wel willen wij enkele wijzigingen voorstellen:

- de uittreedleeftijd voor de zilverpool zal 65 jaar i.p.v. 63 jaar moeten zijn;

- ook medewerkers, die in het atc of de zilverpool zitten moeten gebruik kunnen maken van Achmea-faciliteiten;

- er moet een afspraak komen om te kijken of je al wat kunt doen voordat een reorganisatie echt zijn beslag krijgt;
- er moet de mogelijkheid zijn om tijdens het atc-traject een opleiding te volgen, zodat de inzetbaarheid vergroot wordt. De andere vakorganisaties denken aan de volgende wijzigingen:
- het verrekenen van de ontslagvergoeding met de WW moet een andere invulling krijgen;

- de werkingssfeer van de kopadviesaanvraag moet duidelijker gedefinieerd worden;

- de hardheidsclausule moet een zal-bepaling worden i.p.v. de huidige kan-bepaling.
Vervolgens zal CNV Dienstenbond een aantal aandachtspunten aan de orde brengen tijdens het overleg:

- de positie van de Agis-medewerkers met betrekking tot het Sociaal Plan Achmea;

- het afschaffen van het Fonds Voorheffing pensioenen, een fonds die een pensioenaanvulling doet tijdens een WW-periode;
- wat doe je als een gesenste en gereorganiseerde afdeling, waarbij al van boventalligheid sprake is geweest, samengaat met een andere afdeling waar opnieuw gereorganiseerd gaat worden?

Op 13 december 2010 zal gestart worden met het overleg over het Sociaal Plan. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl).