Aangepast rijgedrag blijft aanbevolen

03/12/2010 10:16

Vlaamse Overheid

Door het koude weer en de aanhoudende winterse buien waren de strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer ook afgelopen nacht opnieuw in de weer om ruim- en strooiwerken uit te voeren. Op een aantal locaties is de linkerrijstrook op autosnelwegen iets moeilijker berijdbaar maar de andere rijstroken en de gewestwegen liggen er behoorlijk bij. Momenteel zijn de strooidiensten nog steeds aan de slag om gewest- en autosnelwegen verder sneeuw- en ijsvrij te maken. Voorzichtigheid blijft echter steeds geboden: ondanks het intensieve strooiwerk moeten weggebruikers extra uitkijken op op- en afritten en bruggen. Door de negatieve temperaturen kan er ook plaatselijke gladheid optreden door aanvriezend dooiwater.

Intensieve samenwerking in het kader van het winteractieprotocol blijft aangehouden

In het kader van het Winteractieprotocol blijven het Agentschap Wegen en Verkeer, het Verkeerscentrum en de federale Wegpolitie nog steeds permanent in overleg. Er wordt intens samengewerkt om de problemen op de weg in kaart te brengen, prioriteiten te stellen en de te nemen acties te bepalen. Er is ook een permanent contact met Meteo Wing om de weersvoorspellingen op de voet te kunnen volgen.

Intussen werd de techniek van het blokstrooien ook al enkele keren toegepast. De ondersteuning van de federale Wegpolitie en de inzet van meerdere strooiwagens op eenzelfde plaats stellen de strooidiensten in staat meerdere rijstroken op autosnelwegen, tegelijkertijd te ruimen ook al is er een hoge verkeersintensiteit. Dit werd woensdag toegepast op de E40 in Bertem, en gisteren op de Brusselse binnenring, op de E17 in Lokeren en op de E19 in Brecht.

In overleg met de federale Wegpolitie werd ook beslist om de afgelopen nachten de wegverlichting op autosnelwegen aan te laten om de veiligheid te verhogen.

Voorzichtigheid blijft geboden

Belangrijk is te signaleren dat door de intense strooi- en ruimwerken en de actuele berijdbaarheid van de wegen de indruk kan ontstaan dat het wegennet er normaal bijligt. Voorzichtigheid blijft evenwel geboden. We roepen alle weggebruikers op om hun snelheid aan te passen, voldoende afstand te houden en bruuske manoeuvres te vermijden.

Contactgegevens (enkel voor de pers): Permanentienummer voor vragen over de winterdienst: 0499/593 135

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel