Ingezonden persbericht


Datum:


2 december 2010

Schonere Maas door innovatieve technieken

Automatische sectieafsluiting, slimme vultechnieken, automatische inwendige reiniging, plaatsspecifiek spuiten, nieuwe driftreducerende technieken..... Op 1 december jongstleden kregen 40 loonwerkers, akkerbouwers en vollegrondsgroententelers op proefboerderij Vredepeel uitleg over deze technieken. In het kader van het KRW-project `Samen werken aan een schone Maas' gaan zij in 2011 zelf aan de slag met deze technieken om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar de Maas te verlagen. Aldus een loonwerker: "Mijn bedrijf ligt dicht bij de Maas en ik verwacht dat we de emissie kunnen verlagen door innovaties toe te passen. We moeten toch oppassen dat we het middelenpakket kunnen behouden. En onze deelname kan ook meehelpen aan een bredere bewustwording van het probleem."

De kwaliteit van het Maaswater voldoet voor een aantal bestrijdingsmiddelen niet aan de KRW-doelstellingen. Een deel daarvan is afkomstig van de Nederlandse landbouw, de rest wordt veroorzaakt door gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen en van buitenlandse bronnen. Doel van het project is om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar de Maas te verminderen. Het water van de Maas wordt namelijk gebruikt om drinkwater van te maken voor zes miljoen Nederlanders, Belgen en Fransen. In een unieke samenwerking stimuleren drinkwaterbedrijven en fabrikanten een sprong richting duurzaamheid door innovaties van spuitmachines en zuiveringssystemen.

Ook het uitwerken van een vervangingsregeling om verouderde spuiten sneller te `upgraden' of vervangen is onderdeel van het project. `Samen werken aan een schone Maas' is een samenwerkingsproject van RIWA-Maas, Federatie Agrotechniek, Provincie Noord-Brabant, CLM Onderzoek en Advies, DLV Plant en PPO. Het project wordt mede gefinancierd vanuit het Innovatieprogramma Kaderrichtlijn Water, uitgevoerd door Agentschap NL in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Deelnemende bedrijven zijn: Agco Netherlands, Agrifac, Empas, KWH Holland, Kamps de Wild, Kverneland, Lemken, Homburg en Wingssprayer.




Ingezonden persbericht