Gemeente Tilburg

Nummer
2010360BW
Datum
3 december 2010

Nieuwe opgave studentenhuisvesting vanwege
groeiende kamerbehoefte
Gemeente, hoger onderwijs en corporaties maken opnieuw afspraken over uitbreiding aanbod

De inspanningen die de gemeente samen met woningcorporaties WonenBreburg en TBV Wonen, de hogere onderwijsinstellingen (UvT, Fontys en Avans) en de studentenfracties plegen voor voldoende en kwalitatief goede studentenhuisvesting in Tilburg worden voortgezet. De nieuwe prognoses van de ontwikkeling van de studentenaantallen geven hier aanleiding toe.
De bovenstaande partijen hebben afgesproken om voor de periode 2004 tot en met 2010 zo'n 1.750 extra studenteneenheden toe te voegen in Tilburg. Aan het einde van deze periode zijn deze, mede door de realisatie van de nieuwbouw van ruim 400 eenheden in het plan Intermezzo aan de Cobbenhagenlaan, grotendeels opgeleverd. Hierdoor zijn partijen er in geslaagd om een situatie van kamernood om te buigen naar de huidige relatief ontspannen kamermarkt.
Kamerbehoefte
Resultaten uit het verleden zijn echter geen garantie voor de toekomst. Uit de meest recente cijfers aangaande de ontwikkeling van de studentenpopulatie blijkt namelijk dat er de komende jaren opnieuw een kamertekort dreigt. Het aantal studenten aan de UvT en Fontys blijft tot en met 2014 groeien. Voor de UvT komt een belangrijk deel van deze groei voor rekening van de internationale studenten.
De toename van de studentenpopulatie en het restant van de oude taakstelling is aanleiding voor partijen om gezamenlijk te streven naar een aanbod met 1.000 eenheden in de periode 2010 tot en met 2014. Daarvan behoren er 250 tot de oude taakstelling. Deze uitbreiding wordt ingevuld door nieuwbouw op de locatie van de voormalige drukkerij Zwijsen in de Spoorzone, Hart van Brabantlaan en Pieter Vreedeplein 2e fase. Naast een kwantitatieve opgave hebben partijen afgesproken te blijven inzetten op een kwalitatieve verbetering van het aanbod. Berend de Vries, wethouder Volkshuisvesting: "De komende jaren gaan wij vooral studentenwoningen toevoegen in het centrum. Deze ambitie sluit aan bij de behoefte onder de studenten om midden in het centrum te willen wonen en bij de gemeentelijke wens om meer levendigheid in de binnenstad te krijgen. Op de drie genoemde locaties is overlast ook geen punt, simpelweg omdat er relatief weinig mensen wonen."
Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en het wordt ter informatie naar de raad gestuurd