Standbeeld voor Henk Bleker


VLAGTWEDDE(GR), 20101203 -- Nieuwbakken staatssecretaris Henk Bleker (ELI) heeft nu al zijn eerste standbeeld. De in Vlagtwedde wonende Bleker is vereeuwigd door zijn plaatsgenote, karikatuurkunstenares Johanna Veerenhuis-Lens.

De actiefiguur is circa 30 cm hoog en toont Bleker in een strak gesneden maatkostuum terwijl hij een paardenzweepje achter zijn rug houdt. Zoals bekend is de bewindsman een fervent fokker van Welsh pony's. Veerenhuis-Lens is nog maar net terug uit Las Vegas, waar zij door 180 collega's uit 35 landen werd gekozen tot 's werelds beste 3D-karikaturist. In 2008 was dat ook al het geval. Tussen alle felicitaties die ze kreeg zaten zoveel suggesties van streekgenoten om een karikatuur van Henk Bleker te maken dat de kunstenares voor de verleiding is bezweken. Wat er met de figuur gaat gebeuren is nog niet bekend.

Veerenhuis-Lens heeft momenteel een expositie in de openbare bibliotheek van Assen die tot en met 18 december duurt. "Misschien zet ik hem daar wel bij, naast de kop van een andere bekende Grunneger Jan Mulder. Of ik neem hem mee naar de Winterfair in Henk Blekers geboortedorp Onstwedde. Kan hij hem zelf ook komen bekijken als hij in het land is. Maar wie weet is ie ook zo verkocht. Driedeetjes van beroemdheden zijn namelijk helemaal in. Een actiefiguur van Apple-topman Steve Jobs waar 300 replica's van waren gemaakt was binnen een paar uur uitverkocht". Aldus de zelfstandig werkende kunstenares die in de zomermaanden haar atelier in een grote boerenschuur in de buurtschap Veele openstelt als karikaturenmuseum. Dit voorjaar werd de opening verricht door good old Dik Bruynesteyn (83).

Johanna Veerenhuis-Lens





Ingezonden persbericht