College laat kinderen met een onderwijsachterstand in de kou staan


College in Almere gooit de voorschoolse educatie over de schutting

ALMERE, 20101203 -- Donderdag 2 dec. vonden bij de behandeling van de najaarsnota 2011 de stemmingen plaats over alle moties en amendementen die daarbij ingediend waren. Twee moties gingen over de benodigde middelen voor de voorschoolse educatie nu de rijksmiddelen behoorlijk teruglopen ivm de gewijzigde gewichtenregeling. Deze middelen zijn nodig om onderwijsachterstanden zo vroeg mogelijk te bestrijden.

GroenLinks riep in een motie het college op om er in goed overleg met de Schoor voor te zorgen dat kinderen met een onderwijsachterstand niet de dupe mochten worden van deze afname van rijksmiddelen en dat Almere hieraan een substantiële financiële bijdrage zou leveren. Dit in afwachting van de extra middelen uit het regeerakkoord waarmee het nieuwe kabinet extra wil investeren in de bestrijding van onderwijsachterstanden; 30 miljoen extra in 2012 en 50 miljoen in 2013.

De dekking die GroenLinks daarbij in gedachten had kwam voort uit een bezuiniging van ¤ 500.000,- op de bestuurskosten. Die nemen in deze collegeperiode per jaar toe met ¤ 1.140.000,-. GroenLinks vindt dat daar enige soberheid op z'n plaats is. Daartoe had GroenLinks een amendement ingediend. Aanvankelijk hadden wij ook voorgesteld om alvast een deel van de 5 miljoen aan te spreken die gereserveerd is als impulsgeld voor Onderwijs.
Overigens is de uitbreiding van groepen met 1 tot 3 kinderen, zoals D66 in haar motie voorstelde, geen oplossing. Op grond van de wettelijke regeling (www.wetoke.nl/) is 16 kinderen per groep het maximum. Deze motie werd dan ook op de valreep ingetrokken.

De uitslag van de stemming leidt tot de conclusie dat dit college kinderen met een onderwijsachterstand in de steek laat.
Daar boven op komt nog dat de gemeente de leerlingbegeleiding vanaf 2012 gaat afbouwen.

Hoe geloofwaardig is dit college nog? Hoe geloofwaardig is deze coalitie nog?
In het coalitieakkoord wordt onderwijs als speerpunt genoemd en wordt er 5 miljoen extra uitgetrokken als impulsgeld voor Onderwijs
In de Najaarsnota staat nota bene dat "voor- en vroegschoolse educatie cruciaal is voor kinderen met taalachterstanden."
En wat doet dit college? Men kiepert de voorschoolse educatie over de schutting waardoor veel kinderen met een taalachterstand, hun ouders en het lesgevende personeel de dupe worden.

GroenLinks Almere