Ingezonden persbericht


Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging

Persbericht 1 december 2010

Eerste Nederlandse IJsklimwedstrijd ooit op natuurijs Vrijdagavond 3 december om 19:00 in Bodegraven

De Koninklijke Nederlands Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) organiseert op vrijdagavond 3 december de eerste Nederlandse ijsklimwedstrijd ooit op natuurijs in Bodegraven. Meestal heeft ijspret in Nederland een horizontaal karakter, nu zal het ijs met ijsbijlen en stijgijzers verticaal bedwongen worden.

Het idee van de Nederlandse IJsklimwand is vorig jaar tot stand gekomen. Toen bedacht Thomas Knoope, van beroep race-simulator bouwer, een methode om bij matige vorst grote massa's ijs te produceren. Hij besproeide een 10 meter hoge pijler van z'n hooischuur in Bodegraven met ijswater en binnen enkele dagen ontwikkelde zich een ijsmuur die door ijsklimmers uit het hele land bedwongen werd. Normaal gesproken moet je als ijsklimmer met je ijsbijlen en stijgijzers uitwijken naar bevroren watervallen in het buitenland. Dat is met dank aan 'ijsmeester' Thomas Knoope niet meer nodig.

Met de verwachte vrieskoude van deze week besloten de NKBV en Knoope om een ijsklimwedstrijd uit te schrijven. 20 IJsklimmers zullen vrijdagavond in actie komen waaronder de Nederlands Teamleden IJsklimmen; Marianne van der Steen en Dennis van Hoek.

Dennis en Marianne behaalden afgelopen weekend nog een eerste plaats tijdens de internationale ijsklimwedstrijd 'Scottish Tooling Series' in Edinburgh, Schotland. Aankomende vrijdag is dus ook de (inter)nationale top aan het werk te zien.

Informatie IJklimwedstrijd Bodegraven

Locatie ijsklimwedstrijd: Oud Bodegraafseweg 85, 2411 HW, Bodegraven Datum: Vrijdag 3 december
Start wedstrijd: 19:00
Einde wedstrijd: ca. 21:00
Toegang voor toeschouwers gratis, koek en zopie aanwezig.