Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 2 december 2010

Vragen van het lid Dikkers (PvdA) aan de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

over de verhoogde bijdrage aan het Initiatief Duurzame Handel


1. Klopt het bericht dat het Initiatief Duurzame Handel de komende vijf jaar 100 miljoen euro krijgt? 1)
2. Worden deze 100 miljoen besteed volgens de standaard procedure binnen het IDH waarbinnen verbeterprogramma's worden uitgevoerd met een eigen bijdrage. Hoe groot is deze eigen bijdrage? Wordt hier wel eens van afgeweken? Zo ja, waarom, zo nee, waarom niet?
3. De standaard procedure spreekt over minimale bijdrage, kunt u een overzicht geven van de daadwerkelijke eigen bijdragen, en daarbinnen ook gespecificeerd het aandeel van het bedrijfsleven, van uitgevoerde of lopende verbeterprogramma's? Waar bestaat de eigen bijdrage uit voor zover die niet door het bedrijfsleven wordt gegeven?
4. Bent u met ons van mening dat doel van het Initiatief Duurzame Handel is een grote positieve bijdrage te leveren aan zowel de verduurzaming van ketens als de verbetering van de inkomenspositie in ontwikkelingslanden? Hoe houdt u zicht op de verbetering van de inkomsten positie van mensen in ontwikkelingslanden die dankzij het Initiatief Duurzame Handel tot stand komen?
5. Bent u ook met ons van mening dat via Initiatief Duurzame Handel geen activiteiten gefinancierd moeten worden met publiek geld, die anders door het bedrijfsleven zelf gefinancierd zouden worden? Zo nee, waarom niet?
Zo ja, op welke wijze wilt u dit voorkomen of doet u hier onderzoek naar?
6. De doelstellingen die gepresenteerd worden in het Actieplan van het Initiatief Duurzame Handel zijn nogal algemeen van toon en vrijblijvend. Deelt de staatssecretaris deze opvatting? Zo, ja hoe gaat hij ervoor zorgen dat de doelen SMART geformuleerd gaan worden en ook afrekenbaar zijn? Zo nee, waarom niet?
7. Hoe groot is de bijdrage aan het Initiatief Duurzame Handel secretariaat dat volledig wordt betaald uit de subsidie van Buitenlandse Zaken?
8. Valt het salaris van de directeur binnen de DG-norm? Zo nee, waarom niet?
9. Kunt u deze vragen beantwoorden voor de behandeling van de Begroting Buitenlandse Zaken?


1) Trouw, 1 december 2010, pact duurzame handel krijgt 100 miljoen

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag




Partij van de Arbeid