Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 3 december 2010

Het kloppend hart van Twente in 2040
Overijssel winnaar prijsvraag Krimp 'Win een expeditie 2040'

De provincie Overijssel is samen met haar partners, verenigd in de toekomstgroep* 'I Love Overijssel', winnaar geworden van de prijsvraag 'Win een expeditie 2040'. De prijs is op donderdag 2 december jl. uitgereikt door de oud-burgemeester van Enschede, de heer Jan Mans aan gedeputeerde Theo Rietkerk. Dit gebeurde tijdens bestuurlijke conferentie 'Krimp in Beweging' van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in het ADO-stadion in Den Haag.

De prijs bestaat uit een intensieve procesbegeleiding ter waarde van ¤ 30.000,-- om een krachtig toekomstperspectief op 2040 te formuleren. Belangrijk criterium vormde de helderheid van de onderzoeksvraag en de toezegging dat het toekomsttraject met meerdere partijen zoals bedrijfsleven en corporaties wordt ingezet en op tal van bestuurlijke tafels belandt. In het voorstel van Overijssel wordt een groot aantal partijen betrokken en wordt stevig ingezet op het betrekken van bewoners bij het ontwikkelen van een toekomstvisie.

De toekomstgroep wil Expeditie2040 gebruiken om op zoek te gaan naar het kloppend hart van Twente in 2040. Een kloppend hart dat partners inspireert en verbindt. Tegen de huidige financieel-economische achtergrond is dit een echte expeditie. Vragen die de toekomstgroep wil beantwoorden zijn: Hoe willen we in Twente samenwerken aan onze krimpagenda? En welke bestuurlijke mindset hebben we hiervoor nodig? Deze kijk op een nieuw werken en een nieuw denken brengen we samen in een programma, getiteld 'Het kloppend hart van Twente'. Een programma dat ons samen brengt naar 2040 en zicht geeft op uitvoering.

De expeditie wordt ondersteund door meerdere sterke, verbindende initiatieven. Dat zijn:
- De Verkenning Krimp & de Denktank Krimp, geïnitieerd door Overijssel;
- De Woonvisie Twente, geïnitieerd door de Verenging WOON;
- De pilot Innovative Housing, geïnitieerd door de Regio Twente;
- De Woningmarktmonitor, geïnitieerd door Hengelo, Borne en Ten Hag;
- De pilot binnenstedelijke transformatie Almelo, geïnitieerd door Almelo en Overijssel.

Extra stimulans
"We zijn enorm blij met de prijs omdat dit aangeeft dat we op de goede weg zitten met onze aanpak", aldus Theo Rietkerk, gedeputeerde Ruimte, Wonen en Milieu. "Krimp is een hanteerbaar probleem mits je het benadert in regionaal perspectief. En je de stap van kwantiteit naar kwaliteit wilt zetten. Samenwerking met partners is een essentiële voorwaarde voor succes. We gaan daarom met deze prijs extra gestimuleerd verder in dit traject."

Oordeel van de jury
Uit het juryrapport: "De jury beoordeelt de inzending als zeer communicatief en creatief. De jury acht dit van grote toegevoegde waarde met het oog op het belang van goede communicatie rondom de krimpproblematiek. Daarnaast is de jury van mening dat dit project in de regio Twente een vliegwielfunctie kan vervullen om samenwerking op andere terreinen en met andere partijen van de grond te krijgen. Het feit dat de ambitie uitgesproken wordt om twee andere regio's ook te inspireren maakt de wervingskracht van deze inzending groot. Bovendien kent deze inzending een ongekend groot aantal gecommitteerde partijen, waardoor deze inzending uitzonderlijk goed gefundeerd is. De jury meent daarnaast dat de samenwerking tussen stad en ommeland in deze regio rondom de drie thema's van grote maatschappelijke relevantie voor andere regio's in Nederland kan zijn. De jury acht de potentie van deze inzending erg hoog. Bij deze inzending is een gulden een daalder waard."

Wat is 'Win een expeditie 2040'
Het ministerie van BZK heeft regio's uitgedaagd om mee te doen aan de prijsvraag:'Win een Expeditie 2040'. De komende jaren treedt in grote delen van Nederland bevolkingsdaling op. Steeds meer bestuurders richten zich op de vraag hoe zij samen met burgers en maatschappelijke partners de toekomst van hun regio vorm kunnen geven, ook als daar straks minder mensen wonen. Ingrijpende keuzes zijn daarbij onvermijdelijk, want: hoe kan het voorzieningenniveau op peil gehouden worden? Hoe kan een prijsval en structurele leegstand worden voorkomen? Hoe kunnen bedrijventerreinen, scholen en zorg beter worden verdeeld? Maar ook: welke kansen zijn er voor nieuwe voorzieningen en bedrijvigheid?


*In de toekomstgroep 'I Love Overijssel' participeren:
- Theo Rietkerk Gedeputeerde Provincie Overijssel
- Jon Hermans-Vloedbeld Burgemeester gemeente Almelo
- Rob Welten Burgemeester gemeente Borne
- Wimjoost Licht Gemeentesecretaris gemeente Hengelo
- Marcel Meijs Gemeentesecretaris gemeente Enschede
- Annemieke Traag Secretaris Regio Twente
- Peter den Oudsten Voorzitter Regio Twente
- Frank Kerckhaert Bestuurlijk trekker DC Noise Regio Twente
- Jan Salverda Voorzitter vereniging WOON
- Peter van der Hout Directeur Alemelose Woningstichting Beter Wonen
- Michel ten Hag Directeur Ten Hag Makelaarsgroep
- Harry Aalderink Directeur BNG Gebiedsontwikkeling Regio Noord Oost
- Lex de Boer Directeur Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV)
- Gaston Sporre Voorzitter Kamer van Koophandel Oost Nederland