Provincie Overijssel

Persbericht

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Overijssel, de gemeente Steenwijkerland en het waterschap Reest en Wieden.

Zwolle, 3 december 2010

Vaarverbod op vaarwegen in Noordwest-Overijssel door vorst

De provincie Overijssel, de gemeente Steenwijkerland en het waterschap Reest en Wieden hebben vanaf vandaag, 3 december 2010, een vaarverbod afgekondigd. Voor hoelang dit vaarverbod van kracht is, is afhankelijk van de weerontwikkeling. Met het vaarverbod willen de vaarwegbeheerders schade aan de infrastructuur (oevers, bruggen, sluizen) voorkomen. Daarnaast heeft door de aanhoudende vorst ook de ijsvloer de kans om aan te groeien. De ijsvloer is op dit moment absoluut nog onbetrouwbaar. De komende dagen moet nog blijken of nog een verdere aangroei van het ijs plaatsvindt om te kunnen schaatsen.

Het waterschap heeft een verbod ingesteld voor alle vaarwegen binnen zijn beheergebied. Een gebiedskaart van dit beheergebied is te vinden op de website van Reest en Wieden www.reestenwieden.nl. Het vaarverbod, uitgevaardigd door de provincie Overijssel, geldt voor alle provinciale vaarwegen in binnen de gemeente Steenwijkerland. Op de provinciale vaarweg Kanaal Almelo-De Haandrik, het Overijsselse deel van het Coevorden-Vechtkanaal geldt geen vaarverbod. De gemeente Steenwijkerland heeft voor de volgende wateren een vaarverbod afgekondigd: de waterlopen in de kernen Dwarsgracht, Wanneperveen, Giethoorn, Blokzijl en Beltschutsloot, de verbindingskanalen Molengracht, Thijssengracht en Cornelisgracht en de Bovenwiede bij Giethoorn.

Wanneer er ijs ligt en er kan worden geschaatst willen het waterschap, de gemeente en de provincie nadrukkelijk voorwaarde scheppen bezig zijn in het belang van de schaatsers. Het waterschap Reest en Wieden, de gemeente Steenwijkerland en de provincie Overijssel werken op deze wijze mee om de ijscondities op peil te houden waar dat verantwoord is. Het vaarverbod is een van de maatregelen die de ijsgroei en ijstoestand kunnen bevorderen. De kwaliteit van het water mag niet nadelig worden beïnvloed.

Maatregelen om ijsgroei te bevorderen
Wanneer het gaat vriezen en de afvoer het toelaat stopt het waterschap met de boezembemaling in Noordwest-Overijssel door het stilzetten van het gemaal A.F. Stroink. Daarnaast wordt een aantal gemalen tijdelijk stilgezet en via omleidingen door andere gemalen overgenomen. Als de strenge vorst aanhoudt of overgaat in zeer strenge vorst is het moment aangebroken om meer bemalingen tijdelijk stil te zetten. Dit zal slechts kunnen voor een korte periode. Natuurlijk moet het waterschap altijd nog overtollig water blijven afvoeren.

IJsverenigingen gaan over ijsdikte
De provincie, gemeente of het waterschap informeren niet over de ijsdikte. Of het wel of niet verantwoord is om te gaan schaatsen en over het wel of niet doorgaan van tochten verwijzen wij naar de sites van de ijsverenigingen of de organisaties die tochten organiseren.