Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Oproep: dezelfde rit, verschillende tarieven?
Rover is op zoek naar ervaringen van reizigers die met de OV-chipkaart merken dat zij verschillende bedragen moeten afrekenen voor dezelfde rit.

Betalen met de OV-chipkaart zou eerlijker moeten zijn dan betalen met de strippenkaart, omdat de reiziger nu per kilometer betaalt. Op zich vindt Rover dit systeem per definitie niet zo eerlijk: wanneer een bus omrijdt wegens werkzaamheden moet de reiziger meer betalen dan bij een snelle rit. Maar als de reiziger vanwege werkzaamheden een stuk verder moet lopen omdat de bus niet verder doorrijdt, gaat er niets van de prijs af.

Maar er is nog een ander verschijnsel dat doet twijfelen aan de eerlijkheid van het systeem: Rover heeft een aantal meldingen onder ogen gekregen van reizigers die telkens dezelfde rit maken maar hier regelmatig een ander bedrag voor moeten afrekenen. Vervoersbedrijven komen vaak met fantastische argumenten om dit verschijnsel te verklaren: het ligt aan de rijstijl van de buschauffeur, de bocht moest vandaag iets ruimer worden genomen, door het dikke dak van het station kan het niet goed worden afgelezen.

Maar ook de verhalen van reizigers zijn soms fantastisch te noemen. Neem bijvoorbeeld de situatie waarbij twee reizigers samen een rit maken en de één meer moet betalen dan de andere! Het lijkt dus een feit dat het niet altijd te overzien valt wat er in rekening wordt gebracht.

Rover wil graag meer inzicht krijgen in de aard en omvang van dit verschijnsel. Want als het betalingsysteem niet eerlijk werkt, moet hier actie op worden ondernomen. Rover roept reizigers die ervaren dat zij verschillende tarieven betalen voor dezelfde rit daarom op om een beschrijving van de situatie te mailen naar prijsverschil@rover.nl. Probeer hier indien mogelijk altijd een transactie overzicht bij te voegen. Dit overzicht is aan te vragen door via http://www.ov-chipkaart.nl/ rechtsboven te registreren onder "Mijn OV-chipkaart" en goed de instructies te volgen.

Pagina geplaatst: 3 december 2010