Ingezonden persbericht


Den Haag, 3 december 2010

Eerste Hulp kan half miljoen Euro ziekenhuiskosten besparen

Een ziekenhuis kan op jaarbasis veel geld besparen, als meer mensen op de hoogte zijn van eerste hulp bij kleine ongevallen. Dat zegt Marcel Levi, voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC in Amsterdam. Elk jaar ontvangt het AMC ruim 40.000 patiënten op de Spoed Eisende Hulp (SEH). Naar schatting 4500 van deze patiënten hadden met meer eerste hulp kennis zelf het probleem kunnen oplossen, zonder de SEH te bezoeken.

Marcel Levi: "Wij zien op onze SEH jaarlijks duizenden patiënten binnenkomen die erg onwetend zijn op het gebied van Eerste Hulp. Een kleine snijwond of verbranding kun je bijvoorbeeld prima zelf verzorgen, maar ook dat soort 'ongevallen' worden vaak onnodig naar het ziekenhuis gebracht. Als je bedenkt dat een gemiddeld SEH-consult 100 Euro kost, dan kan de gezondheidszorg zonder die 4500 onnodige consulten op jaarbasis, al gauw een half miljoen Euro aan kosten besparen. Kun je nagaan wat dat voor heel Nederland kan betekenen."

De gebrekkige Eerste Hulp kennis in Nederland werd eerder dit jaar al aangetoond door het Nederlandse Rode Kruis. Als onderdeel van de voorlichtingscampagne 'Eerste Hulp: Weet jij wat je moet doen?' hebben ruim 193000 mensen een online kennistest ingevuld om te zien wat zij wisten over Eerste Hulp bij zeven veel voorkomende ongevallen. Slechts 6% van de mensen wist alle zeven vragen goed te beantwoorden. Reden voor het Rode Kruis om naast een online kennistest en een online Eerste Hulp cursus, nu ook een Eerste Hulp applicatie te lanceren.

Marcel Levi: "Wat ons betreft is het belangrijk dat meer Nederlanders kennis hebben van Eerste Hulp. Om dat te bereiken is het wel relevant dat die kennis op een makkelijke en toegankelijke manier aangeboden wordt. We juichen de Eerste Hulp applicatie van het Rode Kruis dan ook van harte toe."

Het Rode Kruis zal in 2011, mede op basis van de ervaring en cijfers van het AMC, een breder, nationaal onderzoek starten naar de economische waarde van Eerste Hulp in Nederland.

iPhone applicatie

De Eerste Hulp applicatie geeft je kort en bondig instructies in geval van nood. Van brandwond tot valpartij, van vergiftiging tot verstuiking. Zo vertelt je mobiele telefoon direct wat je moet doen bij bijvoorbeeld verslikking of bewusteloosheid. Maar ook wat je vooral niet moet doen wanneer je kind een slok schoonmaakmiddel heeft genomen. De informatie is bovendien gekoppeld aan hulpdiensten in de buurt: met één druk op de knop wordt het centrale alarmnummer 112 gebeld, of kun je via GPS het dichtstbijzijnde ziekenhuis met EHBO vinden. Internetbureau Tam Tam is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Eerste Hulp applicatie. De nieuwe applicatie is gratis te downloaden via de App-Store.

Eerste Hulp voor iedereen

Het Rode Kruis startte eerder dit jaar een voorlichtingscampagne 'Eerste Hulp: Weet jij wat je moet doen?' met een online kennistest op www.rodekruis.nl om Nederlanders bewust te maken van hun (beperkte) Eerste Hulp kennis bij zeven veel voorkomende ongevallen. Omdat slechts 6% alle zeven vragen goed wist te beantwoorden, heeft het Rode Kruis vervolgens een online Snelcursus Eerste Hulp ontwikkeld. Door middel van theorie, kennistoetsen en simulaties leert men in een uur om Eerste Hulp te verlenen bij de zeven veelvoorkomende ongevallen. De online cursus kost ¤ 9,95 en inschrijven kan via www.rodekruis.nl.

Het Rode Kruis
Het Rode Kruis is het symbool geworden voor hulp aan mensen in nood en wereldwijd een van de grote spelers op het gebied van Eerste Hulpverlening en Eerste Hulp onderwijs. Door de inspanningen van het Rode Kruis worden wereldwijd jaarlijks tienduizenden levens gered. Om het belang van Eerste Hulp onder de aandacht te brengen, riep het Rode Kruis in 2000 de tweede zaterdag van september als Wereld Eerste Hulp Dag uit. Ieder jaar organiseren meer dan 100 Rode Kruis en Rode Halve Maan verenigingen wereldwijd activiteiten om mensen bewust te maken van het belang van Eerste Hulp.

Directe hulp door omstanders kan schade aan de gezondheid beperken of zelfs een verschil maken tussen leven en dood. Kijk voor meer informatie op www.rodekruis.nl . Alle Eerste Hulp cursussen van het Rode Kruis voldoen aan de richtlijnen van het European First Aid Manual (EFAM).

Noot voor de redactie,