Ingezonden persbericht


Verklaring Arya Tariverdi over doodsbedreigingen

Algemeen
Op zaterdag 25 maart 2006 is de 16-jarige Babak Hadjipour op klaarlichte dag in de binnenstad van Amersfoort neergeschoten door de 19-jarige Sidney. De moord, wat als gevolg leidde van een ruzie over een meisje, heeft tot op de dag van vandaag een grote impact gehad op de orde van de dag in Amersfoort. Verder dan dat er op klaarlichte dag een moord was gepleegd, is het ook verwonderlijk dat jongeren al op zo'n jonge leeftijd geneigd zijn tot zulke ernstige delicten en dat zij de mogelijkheid hebben om aan vuurwapens te komen. Dit heeft er mede toe geleid dat de Amersfoortse filmproducent Arya Tariverdi van ATP Film Company besloten heeft hier een film over te maken. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze film medio 2012 te zien zijn.

Bedreiging
Nadat Tariverdi een maand geleden via de krant "De Stad Amersfoort" bekend maakte dat hij dit incident wilde verfilmen, bracht dit de nodige commotie met zich mee. Sindsdien zijn er diverse dreigementen via mail en post gericht op Tariverdi binnen gekomen. De meeste van deze dreigementen zijn afkomstig van een persoon die zich 'Jimmy Zigger' noemt en namens 'ons groep' spreekt. Waar eerder de dreigementen een verzoek leken te zijn om te stoppen met de productie, geven de recente berichten aan dat Tariverdi niet langer te leven krijgt als hij doorgaat met het maken van deze film. Het laatste bericht hierover is door de afzender ook naar een selectie van de pers gestuurd. Na het uitkomen van dit bericht heeft de producent besloten aangifte te doen van bedreiging, gezien de frequentie van de dreigementen de laatste weken flink zijn toegenomen.

Reactie Tariverdi
Tariverdi betreurt deze bedreigingen ten zeerste. Aangezien hij aangegeven heeft dat het een fictie film gaat worden waar niemand aangewezen wordt als dader, blijft een groep bang voor de productie van de film. Tariverdi geeft aan dat deze groep niet bang hoeft te zijn voor een onnodige beschuldiging en nodigt deze groep juist uit tot een dialoog, zodat ze niet in hetzelfde patroon vallen. "Hier gaat de film namelijk over, dreigen en geweld is geen oplossing voor conflicten, met een goed gesprek kom je minstens net zo ver. De input van deze groep kan hiernaast van cruciaal belang zijn voor het onderzoek naar de achtergronden. Op deze manier worden de partijen juist bij de productie betrokken en kunnen zo een nuttige bijdrage leveren." Wanneer de groep aan geeft mee te willen werken, is Tariverdi als tegemoetkoming bereid de aanklacht in te trekken en alle bedreigingen als niet ontvangen te beschouwen. Met deze uitnodiging wilt Tariverdi proberen een gesprek aan te gaan en deze per sonen bij het proces te betrekken, zodat er geen twijfels over de doelstelling van de film over blijven. Tariverdi wilt juist met deze film tegengaan dat jongeren in hetzelfde patroon vallen, waardoor ze op een later moment geen kans meer krijgen in de maatschappij. Dialoog en een gezonde discussie zijn de enige juiste oplossingen voor dergelijke conflicten.




Ingezonden persbericht