Gemeente Weert

Gezamenlijk persbericht van de Koninklijke Militaire School en de gemeente Weert

3 december 2010

Jongeren beter voorbereid op baan of scholing

DEFENSIE EN GEMEENTE HELPEN UITGEVALLEN JONGEREN OP WEG

De Koninklijke Militaire School (KMS) en de gemeente Weert hebben samen de afgelopen maanden het nieuwe re-integratieprogramma 'Weer(t) voorwaarts' uitgevoerd. Dit najaar volgden acht Weerter jongens een traject met stage, sport en intensieve persoonlijke begeleiding op de Van Hornekazerne in Weert. Doel van deze pilot: structuur krijgen en werken aan een toekomstperspectief. Het programma van dit kleinschalige project was een succes, want drie jongens hebben inmiddels een baan, twee gaan leren en werken, twee zijn in afwachting van hun keuring bij Defensie en een jongen volgt inmiddels een intensief zorgtraject.

Aan Weer(t) voorwaarts deden acht jongens mee in de leeftijd van 17 tot 25 jaar. Vaak speelt een problematische achtergrond met drugs- en gedragsproblemen, geen of beperkte opleiding, detentie, dakloosheid en een verstoorde gezinssituatie. Tijdens het project werden de jongens intensief begeleid door een re-integratiecoach van de gemeente en meerdere militairen van de KMS. "Tijdens het project hebben de jongens zonder uitzondering een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ze hebben geleerd om tot tien te tellen voordat ze reageren, om door te zetten, verantwoordelijkheid te nemen en angsten te overwinnen," zo geeft projectcoördinator Marjilke van Duin van de gemeente Weert aan.

Programma
De jongens hebben een intensief programma gevolgd. Vijf dagen in de week waren ze van 7.45 tot 16.00 uur op de kazerne. In die tijd verrichten ze allerlei werkzaamheden. Daarnaast bestond het programma uit sport, persoonlijke coaching, teambuilding, grensverleggende activiteiten en twee bivaks op de Budelse heide. Tijdens deze activiteiten hebben de deelnemers hun sociale vaardigheden verbeterd, geleerd om te gaan met kritiek, samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen.

Unieke samenwerking

De samenwerking van de KMS en de gemeente was nieuw en verrassend. De KMS biedt een gestructureerde omgeving en de gemeente kent veel jongeren die juist daar behoefte aan hebben. Samen stelden ze een actief en intensief programma op dat drie maanden duurde. De KMS zorgde daarbij voor het inhoudelijke programma en de begeleiding van de groep. De gemeente nam de individuele begeleiding en de facilitering voor haar rekening.

Toekomst

De resultaten zijn goed, de deelnemers zijn enthousiast en de KMS en gemeente zijn zeer tevreden over het programma. De partijen zijn daarom vastberaden om in 2011 met een nieuwe groep te starten op de kazerne in Weert. Dan bekijkt men ook of er naast jongens ook meisjes mee kunnen doen.