Gemeente Leeuwarden

Onderzoekscommissie presenteert rapport Leeuwarder brugincident

Naar aanleiding van het Leeuwarder brugincident dat op 29 september 2010 plaatsvond tussen een brugwachter en een motoragent, heeft burgemeester en wethouders van Leeuwarden een onafhankelijke onderzoekscommissie in het leven geroepen. De commissie bestond uit twee leden: mr. J.J.H. Pop, oud burgemeester van Haarlem en mr. A.G. Bosch, oud Hoofdofficier van Justitie te Leeuwarden. De commissie kreeg de opdracht om nader inzicht in deze zaak te geven en voorstellen te doen over een oplossing van de gerezen problematiek en het voorkomen daarvan in de toekomst.

De brugwachter en de motoragent hebben inmiddels een goed gesprek met elkaar gehad, waarbij de onduidelijkheden rondom het incident zijn besproken en opgelost. De twee functionarissen hebben begrip getoond voor elkaars situatie. De commissie is van mening dat het een goede zaak is dat de twee betrokken functionarissen op basis van overleg met de onderzoekscommissie met elkaar in overleg zijn getreden en hun onderlinge probleem zelf hebben opgelost. In aansluiting daarop beveelt de commissie aan dat de in gang gezette justitiële vervolging van de brugwachter wordt beëindigd. Dit is conform de eerdere beslissing van de officier van justitie, die besloot tot seponering van de zaak. De commissie vraagt zich achteraf gezien af of de aanhouding wel passend was bij de zwaarte van het incident en een minder ingrijpend optreden niet meer op zijn plaats was geweest. Het ging tenslotte om twee ambtelijk functionarissen die beiden naar eer en geweten hun werk deden. De commissie heeft op basi s van haar bevindingen gemeend enige aanbevelingen voor de toekomst te doen.

Aanbevelingen
Een daarvan is het verduidelijken van het Brugwachter-reglement op het gebied van het langer open houden van de brug voor onderhoud en de daarvoor geldende regels. Ook wordt aanbevolen deze regeling en de praktijk regelmatig met de Politie, de Brandweer en de Ambulancedienst door te nemen in een bijeenkomst van de brugwachters. Een derde aanbeveling is het van te voren waarschuwen van de desbetreffende brugwachters door de Politie wanneer er nooduitrukken zijn (net zoals thans al gebeurt door Brandweer en Ambulance).

Ook stelt de commissie dat door de grote aandacht in de media die dit incident heeft gekregen de brugwachter onterecht in diskrediet is gebracht. Dat heeft hem en zijn gezin zeer geraakt. De brugwachter heeft een goede staat van dienst gedurende een periode van reeds 13 jaar, waarvan 12 jaar op de Hermesbrug. Opgemerkt dient te worden dat de brugwachter nooit op non-actief is gesteld, en dat hij ook na het incident zijn diensten op de Hermesbrug draait. Het rapport van de onderzoekscommissie bevestigt de juistheid daarvan.

Burgemeester Ferd Crone is verheugd dat de beide functionarissen met elkaar de zaak hebben uitgepraat en dankt de Commissie Pop voor de zorgvuldige analyse en aanbevelingen. Burgemeester Crone zal bevorderen dat deze zowel bij de brugwachters als bij de politie worden overgenomen.


---


Noot voor de redactie,

Gemeente Leeuwarden