Gemeente Rotterdam

3 december 2010

Afspraken over geluid in en rond gebied Waal en Eemhaven vastgelegd

Convenant geluidsruimte Waal- en Eemhaven ondertekend Vrijdag 3 december ondertekenden bedrijfsleven en overheden het convenant geluidsruimte Waal en Eemhaven. Dit convenant voorziet in afspraken over de ruimte voor geluid van het bedrijfsleven in het gebied rond de Waal en Eemhaven. Deze afspraken zijn nodig omdat in dit gebied de bedrijvigheid van de haven en de ambitie voor nieuwe woningen in één gebied worden samengebracht. Voorzitter Deltalinqs Wim van Sluis: 'De haven van Rotterdam doet het gelukkig ook in deze tijd nog steeds goed. Gevestigde bedrijven moeten zich kunnen blijven ontwikkelen en ook nieuwe bedrijven moeten het aantrekkelijk vinden zich hier te vestigen. Deze afspraken maken de ontwikkeling mogelijk van een duurzaam en volwaardig haventerrein enerzijds en een goede gezonde leefomgeving anderzijds.' De Rotterdamse wethouder Jeannette Baljeu: 'We willen én én. Bewoners willen een zo prettig mogelijke leefomgevingskwaliteit, terwijl de industrie (geluid)ruimte nodig heeft om te kunnen produceren of om containers op- en over te slaan. De afspraken in dit convenant komen aan al deze belangen tegemoet.

Goede afspraken bedrijfsleven en overheden
In totaal hebben negen partijen het convenant ondertekend. Dit zijn Provincie Zuid Holland, Gemeente Rotterdam, Gemeente Schiedam, Gemeente Albrandswaard, Havenbedrijf Rotterdam N.V., Deltalinqs, DCMR Milieudienst Rijnmond, Stadsregio Rotterdam en Stadshavens Rotterdam. Het convenant draagt voor Rotterdam, Schiedam en Albrandswaard bij aan een versterking van de economie en aan het ontwikkelen van een nieuw, binnenstedelijk woongebied met ruimte voor vernieuwende en duurzame bouw, zoals woningen op het water. Het Rotterdamse gebied dat binnenstedelijk ontwikkeld wordt, is Stadshavens. In 2025 is onder andere voorzien in duizenden nieuwe woningen en 13.000 arbeidsplaatsen.

Inhoud convenant
In het convenant staat precies hoeveel geluid de industrie in het havengebied mag produceren als het gebied is ontwikkeld in het jaar 2025. Er is nieuwe berekeningswijze voor geluid bij nieuwe woningbouw opgenomen. Verder is er een standaardmethode ontwikkeld voor de berekening van het geluid op locaties, die verder van de Waal-/Eemhaven liggen, waardoor er daar minder onderzoekslast is en procedures simpeler worden.

Noot voor de redactie (