Internetexpert: Wikileaks wordt niet in Nederland gehost

03/12/2010 21:16

IONUM BV

Verwarring ontstaan in media door Nederlandse domeinnaam

AMSTERDAM, 20101203 --

De officiële website van Wikileaks wordt niet gehost in Nederland, dat stelt internetexpert Danny Mekic'. In tegenstelling tot beweringen van verschillende Nederlandse media, is er geen enkele aanwijzing dat Wikileaks vanuit Nederland actief is. De website lijkt dus niet vanuit Nederland verbonden te zijn met het internet.

De domeinnaam wikileaks.nl is door een Nederlandse internetprovider geregistreerd, en wordt via een Amerikaanse DNS-server (een telefoongids voor domeinnamen en internet-servers) naar een Zweeds IP-adres verwezen. Dat dit door een Nederlandse provider wordt gedaan, zegt echter niks over de rol van Nederlanders binnen het Wikileaks-project, of dat de Wikileaks-dossiers in Nederland zijn verbonden met het internet door de organisatie van Julian Assange.

"Via een Amerikaanse server wordt de domeinnaam wikileaks.nl geleid naar een IP-adres dat in Zweden is aangevraagd. Zelfs het feit dat het om een in Zweden toegewezen IP-adres gaat, vertelt ons niks over de locatie van de gegevens op de Wikileaks-website", zo vervolgt Mekic'. "Wie het spoor volgt, komt nog steeds in Zweden uit, ondanks geruchten dat de website in een ander land ondergebracht is. Dat een domeinnaam eindigt met .nl, zoals wikileaks.nl, zegt niks over de locatie van de servers met de website en informatie."

Zelfs als de exacte locatie van de Wikileaks-server vastgesteld zou kunnen worden, wil dat niets zeggen over de exacte opslaglocatie van de honderdduizenden Wikileaks-dossiers, ook wel "cables" genoemd. Zo vervolgt Mekic': "De server waar wikileaks.nl of andere aan Wikileaks gelieerde domeinnamen naar verwijzen, kan ook een 'tunnel' server zijn: een server die alle bezoekers via een beveiligde verbinding naar een andere locatie, zelfs een andere land doorverwijst. Zoals vroeger in de ouderwetse telefooncentrales waar nog met fysieke draden verbindingen werden gelegd."

"Beweringen van media dat Wikileaks actief is op een Nederlandse 'server', of actief is vanuit 'Nederland', kunnen op dit moment nog niet geverifieerd worden. Alles wijst er op dat Wikileaks in andere landen dan Nederland ondergebracht wordt, dat er een .nl-domeinnaam actief is die naar de Wikileaks-website verwijst, wil helemaal niks zeggen."

Overigens zou Nederland niet een voor de hand liggende keuze zijn: "De tijd dat Nederland een vrijplaats is voor mensen met een afwijkende mening op internet, hebben we inmiddels wel achter ons gelaten. Er zijn andere landen in de wereld die een beter (juridisch) klimaat hebben voor het onderbrengen van dit soort websites dan Nederland."





http://wikileaks.nl

http://da.nny.nl