Ministerie van Defensie

Hillen en Rosenthal bieden Israël hulp bij bosbrand

3 december 2010, 19.59 uur

Nederland stuurt 1 Chinook- en 3
Courgar-transporthelikopters naar Israël voor de bestrijding van een grote bosbrand nabij de stad Haifa. Dat hebben de ministers Rosenthal en Hillen vandaag besloten. De brand die sinds gisteren woedt, is door droogte en harde wind moeilijk te blussen. Het is de grootste brand in het bestaan van de staat Israël.

De helikopters vertrekken naar verwachting morgen en arriveren dan begin van de week in de omgeving van Haifa. Defensie levert de toestellen en het ministerie van Buitenlandse Zaken betaalt de inzet.

Bambi-bucket

Dankzij een flexibele waterzak die onder de helikopter hangt, de zogenoemde bambi-bucket, zijn de toestellen in staat water over een vuurzee uit te storten. De Cougar kan 2500 liter water per keer vervoeren, een Chinook 10.000 liter. De toestellen kunnen water slepend over een vuurhaard verspreiden of in één keer deponeren. Om uitbreiding van de brand te voorkomen en objecten af te schermen is het ook mogelijk een watergordijn te leggen.

Blussen

Cougar- en Chinook-transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht zijn de afgelopen jaren meerdere keren ingezet voor blusdoeleinden. Zo assisteerden zij onder meer bij de cacaobrand in Zaandam, een natuurbrand bij Austerlitz, een brand in een opslagloods in Venlo en duinbranden bij Heemskerk en in de gemeenten Bergen, Oisterwijk en Goirle. Internationaal boden de toestellen hulp bij grote bosbranden in Portugal (2006) en Griekenland (2007).