Gemeente Hilvarenbeek


College stelt in meerderheid voor mcc te bouwen op mavolocatie

Het college heeft in opdracht van de gemeenteraad laten onderzoeken wat de meest geschikte locatie is voor het multifunctioneel cultureel centrum (mcc). Het college heeft deze week de bestuurlijke duiding afgerond van de resultaten van het locatieonderzoek van H&S|Croonen en van eigen vervolgstudie. Conclusie van het college is dat de mavolocatie de best haalbare locatie is om het mcc in ongewijzigde vorm te realiseren. Dat is dan ook wat het college aan de gemeenteraad voorstelt om te besluiten op 16 december 2010.

Begin oktober 2010 ontving het college de eindresultaten van het locatieonderzoek. Om de gemeenteraad een weloverwogen voorstel te kunnen doen, heeft het college vervolgens een aantal zaken aanvullend onderzocht.
Na afweging van alle onderzoeksresultaten komt het college tot het voorstel om te kiezen voor de mavolocatie en op deze locatie het oorspronkelijke plan te realiseren met enkele aanpassingen. Verder wil het college âdorps bouwenâ - een belangrijk aspect tijdens het onderzoek - toepassen op de inbreidingslocaties aan Holstraat, Schoolstraat en Koestraat en de bestaande plannen voor deze locaties aanpassen.
Het college ziet het mcc als een belangrijke ontmoetingsplaats voor de gehele bevolking inclusief senioren en kiest ervoor daarnaast een afzonderlijke seniorenontmoetingsruimte onder te brengen in het mcc. Daarmee wil het college tegemoet komen aan de wens van Seniorenraad Vitaal Hilvarenbeek (SVH) om over een eigen ruimte te kunnen beschikken.
Aan de huidige gebouwen van Elckerlyc, muziekschool, bibliotheek en Werckwinckel wil het college onderhoudswerken laten uitvoeren zodat deze gebouwen adequaat en veilig gebruikt kunnen blijven tijdens de bouw van het mcc.

Belangrijke aspecten die het college bij zijn afweging heeft betrokken, zijn: kwaliteit, realisatiesnelheid en kosten. Op basis van het aspect âkwaliteitâ kwam het college tot de conclusie dat de locatie Rabobank hoog scoort. De kwalitatieve voordelen van deze locatie - en dat geldt ook voor de locatie Koestraat - wegen echter onvoldoende op tegen de nadelen. Daarnaast komen deze locaties onvoldoende tegemoet komen aan de wens om snel een mcc te realiseren.

Toen bleek dat de locaties Rabobank en Koestraat niet haalbaar waren, heeft het college gezocht naar mogelijkheden om het oorspronkelijk plan op de mavolocatie aan te passen. Het college wilde hiermee het draagvlak voor deze locatie vergroten.
Gaandeweg werd voor de meerderheid van het college echter steeds duidelijker dat - vanwege bestaande contracten, aanbestedingsrecht en financiële consequenties - minder aanpassingen mogelijk zijn dan gehoopt en verwacht werd.
Het was niet haalbaar de westgevel van het complex een meer dorps aanzicht te geven. Wel kan de parkeergarage worden vergroot en de aansluiting van het mcc op de Vrijthof verder worden uitgewerkt. Met aanpassing van de parkeergarage ontstaan mogelijkheden om in de toekomst het aantal parkeerplaatsen uit te breiden en - via de Wouwerstraat - een tweede ontsluiting te maken van de parkeerkelder. Dit zal de parkeerdruk verminderen en de verkeerscirculatie ontlasten.

Bij de locatiestudie zijn de partners - Bouwcombinatie Hilvarenbeek (BoCo) en Woonstichting Stromenland -, de toekomstige gebruikers
-Elckerlyc, bibliotheek, Werckwinkel, muziekschool - en Seniorenraad Vitaal Hilvarenbeek (SVH) betrokken.
De gemeenteraad vergadert op donderdag 16 december 2010 over dit voorstel.Â

Het raadsvoorstel kunt u hieronder downloaden.

Te downloaden:

* Eindvoorstel locatiestudie mcc.pdf

* Bijlage - toelichting op financiële gegevens.pdf