Ingezonden persbericht


Bezoek aan de tentoonstelling "Van Eyck tot Dürer" in het Groeninge Museum.

Zaterdag 4 december 2010

Curator Till-Holger Borchert stelt een prestigieuze tentoonstelling voor over de invloed van de Vlaamse Primitieven op de kunstenaars van het Heilig Roomse Rijk. Een aantal generaties lang beïnvloedde de Vlaamse kunst artistiek Europa. Die invloed hoeft niet onder te doen voor deze van de vernieuwingen van de Italiaanse Renaissance.

In 'Van Eyck tot Dürer' worden de relaties tussen de Lage Landen en het midden van Europa in de periode 1420-1520 verkend. Anders dan in 2002 en 2005 - waar met 'Jan Van Eyck en het Zuiden' en 'Memling en het Portret' de schilderkunst centraal stond - zullen nu andere kunstvormen evenzeer aan bod komen: sculpturen, miniaturen, tekenkunst en grafiek. Hiervoor worden belangrijke bruiklenen uit buitenlandse musea naar Brugge gehaald.

De Vlaamse Primitieven zorgden in de 15de eeuw voor een artistieke revolutie in Centraal-Europa. Talentrijke schilders als Jan van Eyck, met een geniaal oog voor detail, vernieuwden de schilderkunst op technisch vlak. Hun invloed verspreidde zich razendsnel en inspireerde tal van kunstenaars, onder wie Albrecht Dürer ­ schilder, tekenaar en etser. Van Eyck en Dürer zijn grootmeesters uit de periode 1420-1530. Een toonaangevende tentoonstelling brengt werk van hen en andere tijdgenoten samen. Schilderijen en andere kunstvormen tonen de interactie tussen de Vlaamse Primitieven en de kunst uit Centraal-Europa. Er zijn topwerken uit belangrijke Europese en Amerikaanse collecties te zien. Een van dé culturele belevenissen van 2010. Met meesterwerken van Bouts, Campin, Dürer, Lochner, Memling, Schongauer, van der Goes, van der Weyden, Van Eyck, ...

Vertrek om 8.00 uur per bus aan Achter Olmen (cultureel centrum). Om 20.30 uur terug in Maaseik. Kosten: leden 40 euro, niet leden 42 euro. Hierin zijn begrepen: het busvervoer inclusief fooi, de toegang tot de tentoonstelling, de gidsen en het ontbijt bij aankomst!