ProRail

Persbericht

23-11-2010

Valleilijn veiliger met minder overwegen

De Provincie Gelderland, ProRail en de gemeenten aan de Valleilijn werken samen om de veiligheid van de bestaande spoorwegovergangen te verbeteren. In het kader hiervan wordt op 5 en 6 december op diverse plaatsen aan de Valleilijn gewerkt. Zo worden onder andere twee overwegen opgeheven.

De particuliere overweg aansluiting Barteweg in Ede wordt in overleg met de rechthebbenden dit weekend definitief afgesloten, net als de onbewaakte overweg voor langzaam verkeer aan de Bloemendaallaan in Barneveld. In overleg met de direct omwonenden is gekozen om deze af te sluiten en fietsers gebruik te laten maken van de nabij gelegen overweg aan de Gasthuisstraat. Om tweerichtingsverkeer voor fietsers mogelijk te maken over de spoorwegovergang Gasthuisstraat in Barneveld vindt er een herinrichting plaats van zowel van het fietspad als de overweg.

Opheffen overwegen

De Valleilijn (spoorlijn AmersfoortâEde-Wageningen) bevat maar liefst 59 spoorwegovergangen. Het merendeel daarvan ligt tussen Ede en Barneveld, zoân
drie overwegen per kilometer. Om de veiligheid op deze overwegen te verbeteren, is al een aantal maatregelen getroffen zoals het verbeteren van zichtlijnen in de buurt van overwegen, het plaatsen van een mechanisch bedienbaar landhek in Lunteren en het aanbrengen van snelheidsremmende maatregelen voor verkeer. De onbewaakte overwegen ter hoogte van de Nieuw Vellerseweg en de Esweg in Barneveld zijn eerder dit jaar al afgesloten voor openbaar verkeer. Dit weekend vindt een aantal afrondende werkzaamheden plaats, zoals het afwerken van de sloot en het (sein-)technisch opheffen van de overwegen.

Onderhoudswerkzaamheden

Naast het opheffen en aanpassen van diverse overwegen benut de aannemer VolkerRail de tijd dat het spoor buiten dienst is ook voor het plegen van onderhoud aan het spoor. Zo wordt de spoorwegovergang Sijsselt in Ede aangepakt en vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan een aantal bovenleidingportalen ter hoogte van de Oostelijk Parallelweg in Lunteren. In verband met de werkzaamheden is de spoorwegovergang Sijsselt afgesloten voor wegverkeer op maandag 6 december ca 00:15 uur tot ca 06:00 uur. Alle verdere bovengenoemde werkzaamheden vinden plaats van zondag 5 december 00:30 uur tot en met maandag 6 december 06:00 uur. Direct omwonenden zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

Gevolgen treinverkeer tussen Amersfoort en Ede-Wageningen

De werkzaamheden hebben op 5 december ook gevolgen voor het treinverkeer tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Reizigers kunnen voor een reisadvies www.valleilijn.nl, teletekstpaginaâs 751 en 754 of 0900-9292 (⬠0,70 c.p.m.) raadplegen.