NCRV

Aflevering 3 van NCRV-serie Natuur in de Stad: Stad zoekt buitengebied (Bergen op Zoom)

Ingezonden door NCRV op 25 oktober, 2010 - 09:21 Uitzenddatum:
zondag, 5 december, 2010 - 19:15
Zender:
Nederland 2

In de nieuwe zesdelige NCRV-serie Natuur in de stad staan natuur, natuurbehoud en biodiversiteit in onze steden centraal. Vooral in stedelijke gebieden dreigt een achteruitgang van natuur. In en om de overvolle steden wordt gevochten om de ruimte en natuur delft daarbij vaak het onderspit. Ook zijn veel stadsbewoners hun oorspronkelijke band met natuur kwijt, en daarmee het besef van het belang van natuur en biodiversiteit. Om bewoners weer in contact te brengen met natuur en om de teruggang in biodiversiteit tegen te gaan, zijn veel steden aan de slag zijn. In de derde aflevering (Stad zoekt buitengebied) staat Bergen op Zoom centraal.

Bergen op Zoom had vroeger een innige band met de zee. Nu is de stad door de Deltawerken niet meer verbonden met open zee en gaan er stemmen op om die band weer te herstellen. Zo is er een plan om weer zout water toe te laten in de zoete meren bij de stad. Goed voor de waterkwaliteit en voor de biodiversiteit, want het geeft bijvoorbeeld de strandkrab de kans om terug te keren naar de stad. Op het culinaire festival Proefmei genieten bewoners en toeristen van de drie streekproducten waarom uit de omgeving van Bergen op Zoom: aardbeien, asperges en ansjovis. Die laatste wordt voor de kust gevangen, net als in vroeger tijden toen de zee nog tot aan de stad kwam.

De gemeente Bergen op Zoom maakt deel uit van de Brabantse Wal, een gebied met een afwisseling van natuurgebieden, landbouw en water. Om er voor te zorgen dat bewoners weer in contact komen met dit buitengebied komen met name nabij de steden recreatieve poorten, zodat mensen makkelijk de natuur in kunnen komen. Ook in het buitengebied zelf gebeurt veel om de streek aantrekkelijk te maken voor stadmensen, maar ook voor de bewoners uit het gebied zelf. Zo krijgt de natuur een opknapbeurt en worden de forten van de West Brabantse Waterlinie in ere hersteld.

De serie Natuur in de stad wordt onder andere mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Jaar van de Biodiversiteit. Programma:
Natuur in de stad
Foto:
Natuur in de stad - aflevering 3 (05/12/2010)
Website:
Natuur in de stad
Meer informatie:

NCRV Communicatie, Matthijs de Bruijn, matthijs.debruijn@ncrv.nl, tel: 035-6719049

* ""