KRO

KRO Brandpunt over grenzen aan solidariteit met zwakke EU landen

Uitzenddatum: 05/12/2010

Een gesprek met minister de Jager

Aanstaande zondag (5 dec. 22.15 u, N2) gaat KRO Brandpunt in gesprek met minister de Jager over grenzen aan saamhorigheid met de zwakke EU landen. Verder een reportage over de positie van de majesteit en of Amalia straks wel een troon heeft om op te zitten. Tot slot een gesprek met o.a. Elfstedencoryfee Erik Hulzebosch over onze liefde voor Koning Winter.

De euro staat onder druk, Ierland deed een grote greep uit het noodfonds van de EU en de Portugese banken staan op springen. Ondertussen breekt Sinterklaas dit jaar alle records in de warenhuizen. Teken van herstel of dansen we met z'n allen op de vulkaan? KRO Brandpunt praat met minister Jan Kees de Jager over onzekere markten, consumentenvertrouwen en solidariteit met arme EU collega's.

Dinsdag wordt ze zeven jaar, Catharina-Amalia, erfprinses van Oranje. Maar zal ze ooit ook koningin der Nederlanden worden zoals haar grootmoeder Beatrix? In de politiek is de discussie losgebarsten over de positie van de majesteit. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat haar politieke macht vermindert en neigt naar een ceremonieel koningschap. Lintjes knippen, handen schudden en altijd maar blijven lachen; is dat het enige dat overblijft voor onze toekomstige vorstin? Voor koningin Beatrix een vooruitzicht om van de te gruwen, maar voor haar kleindochter Amalia misschien de bittere werkelijkheid. KRO Brandpunt peilt de stemming bij royaltywatchers en politici.

Eindeloze files, gladde trottoirs en een snijdende oostenwind. Het lijkt ons allemaal niet te deren. We zijn in de ban van de winter en we vinden het heerlijk. Het KNMI voorspelt nog lagere gevoelstemperaturen en toch we kunnen niet wachten om massaal het ijs op te gaan. Pas dan leven wij weer als Hollanders. In KRO Brandpunt Elfstedencoryfee Erik Hulzebosch en schaatshistoricus Marnix Koolhaas over onze liefde voor de grote dictator: Koning Winter.

KRO Brandpunt, zondag 5 december, 22.15 uur, Nederland 2