Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Fear Factory op 5 december in 013

Wie Sinterklaasavond op een stevige manier wil vieren, kan op 5 december terecht in Tilburg. 013 pakt die avond uit met de legendarische Amerikaanse industrial metalband Fear Factory. De in de jaren '90 razendpopulaire groep is met haar unieke geluid anno 2010 nog altijd relevant en op het podium steevast retestrak.

De Amerikaanse metalband maakt in de jaren '90 furore met die uitermate pakkende mix van industrial en metal. Fear Factory schuwt het experiment niet en werkt gestaag door naar een doorbraak in het midden van dat decennium. Het album 'Demanufacture' (1995) is bij verschijnen al een klassieker. Het unieke geluid wordt mede gevormd door zanger Burton C. Bell die het grunten goed beheerst, maar ook de cleane zang niet schuwt. Revolutionair voor die tijd en van grote invloed op de ontwikkeling van de nu-metal.

Fear Factory valt net na de eeuwwisseling vanwege interne strubbelingen uit elkaar, maar keert in wisselende line-ups toch weer terug. Nieuwe albums waarop de groep grenzen wil verleggen, maken weinig positieve reacties los. Pas wanneer oergitarist Dino Cazares zich weer meldt en de strijdbijl met Bell begraaft, vloeien de creatieve sappen als vanouds en komt de machine weer op gang. Met de toevoeging van drummer Gene Hoglan (wiens CV te lang en indrukkwekkend is om hier weer te geven) brengt Fear Factory begin 2010 het uitstekend ontvangen 'Mechanize' uit. De band grijpt hierop terug naar het geluid uit de jaren '90, maar doet dat dusdanig bevlogen en scherp dat eerherstel in de metalwereld een logisch gevolg is.

Dat de groep het ook live waarmaakt, kan bijna niet anders met zo'n bezetting. Wie eerder dit jaar in Amsterdam ging kijken bijvoorbeeld, kan dat volmondig beamen. Fear Factory neemt High On Fire mee als voorprogramma. Die band verpakt pompende doomy nummers in een bruut, gruizig en alles vermorzelend geluid. Spijkerhard! Met twee van zulke geschenken moet het wel een gedenkwaardige pakjesavond worden.

Fear Factory + High On Fire
Zondag 5 december 2010 | aanvang 18:00 | zaal open 17:00 Tickets ¤ 25,00 (excl. service- en transactiekosten) | Dommelsch Zaal | VVK vanaf vrijdag 24 september

013, Veemarktstraat 44, Tilburg, www.013.nl

Noot voor de redactie /