IKON

A A N K O N D I G I N G
IKON-televisie
zondag 5 december 2010
Nederland 2
11.00 - 11.30 uur: HET VERMOEDEN
Annemiek Schrijver ontmoet gasten uit diverse religieuze tradities en praat met hen over hun leven en drijfveren en over hun persoonlijke 'heilige tekst'.

Gast: Hetty Groeneveld

Hetty Groeneveld is rabbijn. Ze dient de joodse gemeenschap in Tilburg en daarnaast werkt ze landelijk als geestelijk verzorger in het justitiepastoraat. Groeneveld is niet joods opgevoed: na alle gruwelen die haar grootouders in de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt distantieerden zij zich van hun wortels. Hetty Groeneveld heeft altijd geweten dat zij joods is en door een vriend van haar broer raakte zij steeds meer geĂŻnteresseerd in het jodendom.

Na tien jaar werken in de gezondheidszorg verhuist ze naar Londen om opgeleid te worden tot rabbijn. Naast het helpen van mensen en het leren, ervaart ze haar vak als het vullen van een gat in haar familie: de traditie gaat door, en zij geeft die traditie ook weer door aan haar zoon.

Deze week is het Chanoeka. In Het Vermoeden vertelt Hetty Groeneveld over dit feest. Haar dierbare woorden komen van filosofe, schrijfster en activiste Haviva Ner-David die zegt dat geloven een keuze is: 'Ik kies ervoor om in God te geloven omdat het beter is dan leven in een wereld zonder een God.'

Presentatie: Annemiek Schrijver; redactie: Martje van der Heijden, Ella Weisbrod; productie: Pauline Veltman, Yvonne Clement; regie: Wilberry Jakobs; eindredactie: Ida Overdijk