Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 01-12-2010

FINISH VAN GOING SOUTH IN ZICHT

Maar liefst 27.000 kilometer hebben ze gefietst, dwars door Noord- Midden- en Zuid Amerika. Vanaf de tweewieler hebben ze gezien hoe het landschap verandert onder invloed van klimaat, olie- en goudwinning, ontbossing en ander menselijk ingrijpen; de Engelse vrienden Fin en Alex en het Zweeds- Spaanse koppel Asa en Javier. Het AVRO-programma Going South volgde dertien weken lang deze megafietstocht en brengt aanstaande zondag de laatste aflevering.

''Als tien jongeren door onze tocht geïnspireerd zijn geraakt en vanaf nu de fiets pakken voor een duurzamere wereld, vind ik onze missie al geslaagd,'' vat één van de fietsers zijn gevoel samen in de laatste aflevering van Going South. Niet om vrolijk van te worden, constateert de Zweedse Asa in de laatste aflevering. Niettemin stemmen de vele locale groene initiatieven die ze in Zuid-Amerika heeft gezien haar ook enigszins optimistisch.."Heel veel mensen zien de noodzaak dat ze anders met hun omgeving moeten omgaan, misschien is er licht aan het eind van de tunnel."

De laatste aflevering voert Asa en Javier naar finishplaats Ushuaia, in het meest zuidelijke puntje van Argentinië. Fin en Alex zijn op weg naar hun eindpunt, Panama- stad. Beide koppels hebben er dan zeven maanden fietsen opzitten.

Voor meer informatie: goingsouth.avro.nl.

Going South, zondag 5 december om 23.50 uur bij de AVRO op Nederland 3.



Algemene omroepvereniging AVRO