Centrale bank van Suriname


Datum: Titel:
3 december 2010

Geen extra geld in omloop

PERSBERICHT

GEEN EXTRA GELD IN OMLOOP

De Centrale Bank van Suriname heeft onlangs beter beveiligde bankbiljetten in omloop gebracht, te beginnen met de coupures van SRD 20,= en SRD 50,=. Het blijkt dat er in de samenleving onduidelijkheid bestaat over de reden hiertoe. Met name verkeren personen in de veronderstelling dat er meer geld in omloop wordt gebracht en dat hierdoor de waarde van de Surinaamse dollar zal dalen. Dit is geheel onjuist.

De nieuwe biljetten zijn bedoeld ter vervanging van de oude, die uit omloop worden gehaald èn vernietigd door de Centrale Bank. De controle hierop wordt verricht door het accountantskantoor BDO. Het vervangen van de oude, versleten en gescheurde biljetten is bovendien altijd een dagelijkse taak van de Centrale Bank, die moet zorgen voor de circulatie van goede en bruikbare bankbiljetten.

De gemiddelde levensduur van een bankbiljet is 2 jaar, in tegenstelling tot die van een munt welke 25 jaar bedraagt. Alleen om deze reden al vergt het beheer van de bankbiljettenomloop bijzondere aandacht. De bankbiljettencyclus begint in de papierfabriek waar speciaal voor dit doel hoogwaardig papier wordt gefabriceerd. Daarna worden de bankbiljetten gedrukt en voorzien van een aantal veiligheidskenmerken om vervalsing te bemoeilijken. Van de drukkerij worden de bankbiljetten vervoerd naar de centrale bank en daar opgeslagen. Vervolgens worden ze na controle en registratie geleidelijk in omloop gebracht. Hierna komen de biljetten terecht bij het publiek om vervolgens na vervuiling en/of beschadiging uit de omloop te worden gehaald door de centrale bank. Afgekeurde biljetten worden afgeboekt, vernietigd en door nieuwe vervangen, terwijl de nog schone biljetten wederom in omloop worden gebracht. Het is van groot belang om oud geld tijdig te vervangen ter voorkoming van de overdracht van besmettelijke ziektes (zgn. "clean note policy"). Dit is een reguliere operatie die continu plaatsvindt wanneer vuile of beschadigde biljetten weer in de boezem van de centrale bank komen.

In het geval van de recente uitgifte van de Centrale Bank van Suriname gaat het om een nieuwe uitgifte om naast vervanging van oude biljetten tevens bankbiljettenvervalsing te ontmoedigen via het inbouwen van extra veiligheidskenmerken. Een andere reden om nieuwe biljetten te laten drukken is dat de voorraden aan oude biljetten uitgeput raakten en als er dan geen vervangende biljetten kwamen, dan zou het hele betalingsverkeer vastlopen, wat nooit de bedoeling kan zijn. Bovendien zijn de nieuwe biljetten duurzamer en kunnen dus langer mee. Met het in omloop brengen van de nieuwe bankbiljetten is dus geen extra geld in omloop gekomen omdat in de plaats hiervan oude bankbiljetten uit circulatie worden gehaald. Het gaat louter om een vervangingsoperatie met als doel de bankbiljettencirculatie schoon en veilig voor het publiek te houden en om de voorraden weer op het gewenste peil te brengen.

Ten overvloede wordt hierbij aangegeven dat de opdracht voor het doen aanmaken van de nieuwe bankbiljetten aan het begin van dit jaar is gegeven door de toenmalige president van de bank.

Paramaribo, 3 december 2010

© 2010 Centrale Bank van Suriname