GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

Natuurorganisaties steunen windpark voor Tweede Maasvlakte

Rotterdam, 5 december 2010

De aanleg van een windmolenpark in zee voor de kust van de Tweede Maasvlakte kan op brede steun rekenen van natuur- en milieuorganisaties. Dat blijkt uit een rondgang van GroenLinks langs de acht meest betrokken natuur- en milieuclubs. De Rotterdamse milieuwethouder Alexandra van Huffelen besloot vorige week om een streep te zetten door de plannen voor het windpark. Volgens haar zou er geen draagvlak voor zijn bij natuurorganisaties.

GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte vindt dat wethouder Van Huffelen zich slecht heeft laten informeren over de mening van natuur- en milieuorganisaties. Hij noemt het 'kwalijk' dat ze de indruk wekt dat natuurorganisaties het windmolenpark niet zien zitten. "De wethouder heeft veel te veel de oren laten hangen naar het Havenbedrijf. Dat ziet in het windpark een obstakel voor de eventuele aanleg van een Derde Maasvlakte."

Uit een rondgang van GroenLinks langs acht natuur- en milieuorganisaties blijkt dat geen van hen bezwaren heeft tegen het windpark. De Milieufederatie Zuid-Holland is gesprekspartner van het Havenbedrijf en volgt de ontwikkelingen in Rotterdam op de voet. "Wij willen juist zoveel mogelijk windmolens in het havengebied. Er is dus geen sprake van dat we ons verzet zouden hebben tegen een windpark op zee", aldus een woordvoerder. Ook het Rotterdams Milieucentrum, Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu hebben geen bezwaren; zij zijn juist uitgesproken voorstander van windenergie op zee.

Stichting De Noordzee, die zich inzet voor een duurzaam beheer en gebruik van de zee, heeft zich niet met het windproject bij Rotterdam beziggehouden, "en dus hebben we ook niet gezegd: niet doen", aldus een woordvoerder. "We maken sowieso nooit formeel bezwaar tegen windparken, want duurzame energie opwekken juichen we toe. Als het kan op zee, dan ook daar."

De Vogelbescherming maakt soms bezwaar tegen windmolens op land of op vogeltrekroutes, maar ook deze organisatie heeft "geen bezwaar gemaakt" tegen het windmolenpark voor de Rotterdamse kust. Het Wereld Natuur Fonds wijst er op dat windmolenparken op zee juist goed zijn voor de natuur. "In Denemarken zie je rondom de grote windparken de vissen terugkeren. En de vogels vliegen er gewoon omheen."

Greenpeace vermoedt dat de bezwaren tegen de windmolens vooral van het Havenbedrijf komen. Volgens een woordvoerder sleept de Rotterdamse wethouder de milieu- en natuurorganisaties er met de haren bij "om legitimiteit te geven aan haar slechte besluit". Volgens hem voldoet de bouw van een windmolenpark voor de kust van de Tweede Maasvlakte, net als de andere windlocaties voor de Nederlandse kust die na uitgebreide studies nog in beeld zijn, "aan alle criteria van de natuur- en milieuorganisaties".

GroenLinks heeft een spoeddebat aangevraagd over het afblazen van het windpark. "We hebben windenergie juist keihard nodig om de Rotterdamse ambitie van 50 procent minder CO2-uitstoot in 2025 te realiseren. Een windmolenpark voor de kust kan 100 megawatt energie opwekken. Daarmee kunnen we 85.000 huishoudens van groene stroom voorzien."


---