Wetterskip Fryslân

Voorzichtig malen na dooi en neerslag

zondag, 5 december 2010
Wetterskip Fryslân gaat vandaag voorzichtig beginnen met het malen van water uit de polders. De dooi in combinatie met de hoeveelheid gevallen sneeuw vragen om deze maatregel. Het waterschap heeft dit besloten na overleg met enkele ijsverenigingen die vandaag en morgen toertochten organiseren op natuurijs. Het waterpeil zal door het malen op de Friese boezem lang omhoog komen. Of afstromen van de Friese boezem nodig is, wordt later vandaag beslist.

Dooiaanval

In de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 december is een dooiaanval ingezet. Die ging gepaard met flinke sneeuwval. Dit is slecht voor het ijs en veroorzaakt in de laaggelegen gebieden in Fryslân een hoge waterstand met kans op wateroverlast. Dat maakt het opstarten van de gemalen nodig. Wetterskip Fryslân bekijkt per gebied of er gemaald moet worden en hoeveel. De verwachting is dat de temperatuur de komende dagen overdag boven het vriespunt blijft. Dit betekent dat het water in de Friese boezem in beweging is en het waterpeil nadrukkelijk in de gaten moet worden gehouden.

Friese boezem

Het waterpeil in de Friese boezem zal hoger worden als de poldergemalen werken. Op plaatsen waar het polderwater in de Friese boezem stroomt, komt water op het ijs en kunnen wakken ontstaan. In de loop van vandaag wordt beslist of het overschot aan water dat hierdoor op de Friese boezem ontstaat afgestroomd moet worden.

Dagelijkse informatie

Tijdens vorstperiodes geeft Wetterskip Fryslân dagelijks een persbericht uit met daarin de toestand van het water. Bovendien staat het waterschap elke dag in contact met de ijsbond.