Politie Groningen

Zondag 5 december 2010

Provincie Groningen , 05-12-2010

Winkeldief aangehouden

GRONINGEN De politie heeft zaterdagavond een 18-jarige man uit Groningen aangehouden voor winkeldiefstal. Een medewerker van een supermarkt aan het Overwinningsplein had gezien dat de man 12 chocoladerepen stal en hij vond dat maar een vreemd geval. De politie werd gebeld en politiepieten kwamen aangesneld. Zij namen de winkeldief mee naar het politiebureau. Na verhoor kon hij weer gaan en hij krijgt binnenkort vermoedelijk een acceptgiro. Dit zal niet goed zijn voor zijn banksaldo.

Stadjer geeft valse naam op

GRONINGEN - De politie heeft zaterdagmorgen een 33-jarige man uit Groningen aangehouden. De Stadjer was betrokken bij een opstootje aan de Schoolholm in Groningen. Hierbij gaf de verdachte tegenover een agent een valse naam op. De man moest mee naar het politiebureau. Na controle van zijn juiste persoonsgegevens kreeg hij een bekeuring. Er stonden ook nog 21 dagen gevangenisstraf voor de Stadjer open. Hij is ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat.

Man en vrouw door het ijs gezakt

EELDERWOLDE Zaterdagmorgen kwam er bij de hulpverleninginstanties een bericht binnen dat op de Hoornse Plas een man door het ijs waren gezakt. Een getuige vertelde dat hij was aangesproken door de vrouw die verklaarde dat haar man door het ijs was gezakt. De vrouw was naar eigen zeggen op eigen kracht uit het wak gekropen. De getuige belde direct 1-1-2. Toen de agenten en brandweer bij het wak kwamen werd een 53-jarige man uit Leek staande in een wak aangetroffen. Een duikteam van de brandweer hebben de man uit het koude water getild. Een ambulance heeft de Leekster met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis. De man en vrouw maken het naar omstandigheden goed. De politie waarschuwt mensen zich niet zomaar op het ijs te wagen. Zij adviseert de berichtgeving over de betrouwbaarheid van het ijs op de lokale radio en televisie in de gaten te houden.

Overvaller op pizzakoerier aangehouden

GRONINGEN Door het alert optreden van een burger kon de politie zaterdagavond een 18-jarige man uit Groningen aanhouden voor straatroof. Omstreeks 18:50 uur reageerden politieagenten op een melding van een beroving van een maaltijdbezorger op de Hereweg in Groningen. Na onderzoek bleek dat de pizzakoerier ter hoogte van de gevangenis door twee mannen was aangesproken en bedreigd. Hij moest een geldbedrag afstaan. Een automobilist die de straatroof zag gebeuren bedacht zich niet en greep een van de overvallers. De andere dader wist te ontkomen. Een onderzoek in de omgeving naar deze dader leverde geen resultaat op. De 18-jarige verdachte is ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. Het roofcoördinatieteam stelt een onderzoek in naar de straatroof. Mensen die rond genoemd tijdstip in de buurt iets bijzonders hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).

De politie stelt de alertheid van burgers zeer op prijs. Zo kunt u als getuige bent van een overval of straatroof een foto of een filmpje maken. De politie adviseert hierbij wel te denken om uw veiligheid. Gisteren kon de politie door het alerte optreden van een taxichauffeur ook al een verdachte van een straatroof aanhouden.

Vechtersbazen aangehouden

GRONINGEN - De politie heeft zaterdagnacht drie mannen ( 19 en 24 jaar) uit Groningen en Ouderkerk aan den IJssel aangehouden voor openlijk geweldpleging. Surveillerende politieagenten zagen dat het drietal het op de Grote Markt met elkaar aan de stok kregen. Zij zagen dat er over en weer op elkaar werd ingeslagen. Het lukte de agenten om de vechtersbazen uit elkaar te halen en de rust terug te krijgen. De verdachten zijn aangehouden en moesten mee naar het politiebureau. Het bleek dat sneeuwballengooien de aanleiding was van de vechtpartij. Niemand deed aangifte. De verdachten konden het politiebureau verlaten met een bekeuring (vechten op straat) op zak. De officier van justitie zal de hoogte van de boete bepalen.

Hardleerse alcomobilist aangehouden

LUTJEGAST De politie heeft zaterdagnacht een 21-jarige man uit Boerakker aangehouden voor rijden onder invloed. De man werd eerst door agenten in op de Stationsstraat slapend in zijn auto aangetroffen. Omdat uit controle bleek dat de man alcohol had gedronken kreeg hij een rijverbod van acht uur. Later in de nacht zagen dezelfde politieagenten de 21-jarige man zonder verlichting op de Stationsweg rijden. Hij werd aangehouden en moest mee naar het politiebureau. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd vastgesteld dat de verdachte 1,6 promille alcohol in zijn bloed had. De beginnende bestuurder werd na verhoor afgezet bij een vriend in Grootegast. Hij moest direct zijn rijbewijs inleveren omdat de 21-jarige al eerder was betrapt voor het rijden onder invloed. De politie maakt proces-verbaal op.

Duo beschadigd politieauto

WINSCHOTEN De politie heeft zondagmorgen twee mannen ( 21 en 23 jaar oud) uit Midwolda en Winschoten aangehouden voor openlijke geweldpleging. Surveillerende politieagenten zagen dat beide mannen languit op de motorkap een politiewagen lagen. Agenten spraken de mannen op hun gedrag aan en stuurde het duo weg. Even later zagen agenten dat beide mannen weer hetzelfde kunstje vertoonden. Na onderzoek bleek dat er een deuk in de motorkap zat. Beide mannen moesten mee naar het politiebureau. Na verhoor konden zij weer gaan. Zij zullen aansprakelijk worden gesteld voor de schade. De politie maakt proces-verbaal op.

Alcomobilist maakt brokken

HOOGEZAND - De politie heeft zondagmorgen een 24-jarige automobilist uit Hoogezand aangehouden. Getuigen hadden gezien dat de bestuurder op de Hoofdstraat in Hoogezand met zijn auto tegen een lantaarnpaal was aangereden. Een blaastest wees uit dat hij teveel had gedronken. De ademanalysetest leverde een alcoholpromillage op van 1,0. Met een rijverbod mocht hij na verhoor het politiebureau verlaten. Bij de aanrijding raakte zijn auto en de lantaarnpaal beschadigd. Na verhoor kon hij het politiebureau weer verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Politieagent mishandeld

GRONINGEN Zondagmorgen is een politieagent gewond geraakt bij een geweldsincident aan de Grote Markt in Groningen. De politie kon twee verdachten aanhouden. Surveillerende politieagenten zagen dat vier mannen op de grote Markt een flesje bier dronken. De agenten spraken het viertal hierop aan. Het drinken van alcohol uit glas is de binnenstad niet toegestaan. De mannen waren hier niet van gediend en richtten direct hun agressie op de politieagenten. Een agent probeerde een man uit de groep, die zich erg agressief gedroeg, aan te houden. Hierbij kreeg de agent een paar stompen in zijn gezicht. Met meerdere toegesnelde agenten kon de geweldpleger worden aangehouden. Met gebruik van de wapenstok kon de situatie op de grote Markt door de politie weer onder controle worden gebracht. Een 20-jarige man uit Zwolle die op diverse vorderingen van agenten weigerde om weg te gaan werd ook aangehouden. Bij zijn aanhouding verzette hij zich hevig. Het duo is ingesloten in het cellencomplex. De verdachte die de politieagent mishandelde weigert elke medewerking aan het onderzoek. De agent heeft door de mishandeling verwondingen aan zijn gezicht en gebit opgelopen. Hij moest zich in het ziekenhuis laten behandelden aan zijn verwondingen. Hij doet aangifte van mishandeling.

Regiopolitie Groningen neemt het incident hoog op en accepteert geweld tegen haar agenten en overige hulpverleners niet. Tegen verdachten van geweld tegen politieambtenaren worden door het Openbaar Ministerie fiks hogere straffen geëist.