Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Verraderlijk glad

KNMI waarschuwingen blijven van kracht

5 december 2010 - De komende dagen kan het in de avond, nacht en ochtend verraderlijk glad zijn. De vorst zit nog in de grond waardoor opvriezing en bevriezing van natte weggedeelten goed mogelijk zijn. De KNMI waarschuwingen voor wintertype gevaarlijk weer (code geel) blijven van kracht. Sneeuwdikte kaart van vrijdag 3 december 2010 (Bron: KNMI) Opvriezing is een bijzonder verraderlijke vorm van gladheid die al bij temperaturen van net boven nul kan optreden.

Winterse ongemakken
Dit weekeinde stond in het teken van een klassieke dooi-aanval. Dat begon zaterdag in de ochtend met in een groot deel van het land enige uren sneeuw bij een temperatuur iets onder nul en een toenemende wind. De wind leidde tot stuifsneeuw die overlast veroorzaakte. Er vormde zich ook sneeuwophopingen.

Een kleine hoeveelheid sneeuw kan al voldoende zijn voor lange files (foto: Jacob Kuiper) In de loop van zaterdagavond trok een volgend gebied met sneeuw het land binnen dat nog actiever was. De temperatuur liep geleidelijk op tot boven het vriespunt waarbij de sneeuw overging in regen wat ook aanleiding gaf tot gladheid. Vooral in de zuidelijke helft viel veel neerslag, op de meeste plaatsen zo'n 10 tot 15 mm, lokaal meer dan 20 mm. In het Limburgse heuvelland bleef de sneeuw het langst doorgaan.