Verkleinde griepkans dankzij gematigd zonnebankgebruik in winter 05/12/2010 15:29

Sunlight Research Forum

Noorse wetenschappers bekijken griepkans in relatie tot blootstelling zonlicht

Veldhoven - Nieuw wetenschappelijk onderzoek geeft sterke aanwijzing dat een laag niveau van Vitamine D in het lichaam een belangrijke rol speelt bij de vatbaarheid voor griep. Ad Brand, woordvoerder van het Sunlight Research Forum, bevestigt: "Juist het zonlicht afhankelijke wisselende niveau van Vitamine D in het bloed gedurende de seizoenen, lijkt de weerstand geen goed te doen". Een verantwoorde blootstelling aan UV-stralen uit professionele zonneapparatuur verkleint de kans op griep zeer waarschijnlijk, zo blijkt uit internationaal onderzoek.

Wisseling Vitamine D-niveau door seizoenen
Vitamine D wordt door blootstelling aan ultraviolette stralen (zonlicht) door het lichaam zelf aangemaakt en werkt bewezen preventief in onder meer het ontstaan bij vormen van interne kanker. "Vooral in de winter en het voorjaar kampt het overgrote deel van de bevolking met een Vitamine D-tekort. Uit de resultaten van dit nieuwe Noorse onderzoek blijkt dat de seizoensgebonden wisseling van de hoeveelheid Vitamine D in het lichaam in relatie staat met de vatbaarheid voor griepvirussen die in die maanden hoogtij vieren", legt Brand uit.

Positief effect op het immuunsysteem
In het Noorse onderzoek werden de griepgevallen van Zweden, Noorwegen, de Verenigde Staten, Singapore en Japan vergeleken met de hoeveelheid blootstelling aan zonlicht/UVB. De Noorse wetenschapper Asta Juzeniene stelt in haar onderzoek dat een stabiel en voldoende hoog niveau van Vitamine D in het bloed een positief effect heeft op het immuunsysteem. Brand: "Wanneer we deze studie naast een andere studie (van wetenschapperJohan Moan: Sunbed as Vitamin D sources) leggen, lijkt de conclusie gewettigd dat verstandig gebruik van professionele zonneapparatuur in de wintermaanden de kans op griep te verkleint".

Professionele zonnebanken
Brand verstaat onder professionele zonnebanken: "De apparaten die voldoen aan de nieuwste normen, die door de Europese Commissie als 'veilig' zijn betiteld. Essentieel is dat er uit de zonnelampen UVB-licht komt. Dat zijn de zonnestralen die het lichaam activeren tot aanmaak van Vitamine D". Een verantwoord gebruik kenmerkt zich door op het huidtype aangepaste bezonnigsschema's waarbij de huid absoluut geen zonnebrand oploopt.

Juzeniene A, et al. The seasonality of pandemic and non-pandemic influenzas: the roles of solar radiation and vitamin D. Int J Infect Dis (2010).