Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van zondag 5 december

Schagen, 05-12-2010 o 15.45 uur

Verdachten woningoverval op heterdaad door politie aangehouden (tevens Homepagebericht)

Heerhugowaard, zondag 5 december 2010.

Vanmorgen werd er door twee gewapende mannen en een vrouw een woning overvallen op een woonwagencentrum aan de Van Veenweg. Door kordaat optreden van de bewoner gingen de overvallers er vandoor maar losten daarbij wel enkele schoten, zonder iemand te raken. Ruim een half uur later zag de politie kans de auto met de overvallers aan te houden. Daarbij werd een waarschuwingsschot in de lucht gelost. De overvallers zitten vast en de recherche is begonnen met een uitgebreid onderzoek.

De overval vond rond 10.00 uur plaats op de woonwagen van een 43-jarige bewoner. Hij verweerde zich waarna de overvallers eieren voor hun geld kozen en er vandoor gingen, achtervolgd door enkele bewoners van het centrum. Hierbij losten de verdachten enkele schoten, zonder iemand te raken. De mensen van het woonwagencentrum staakten de achtervolging en schakelden de politie in. Ze zagen nog dat de verdachten in een rode personenauto wegreden en gaven het kenteken door.

De politie heeft strategische punten in de omgeving afgezet en heeft een helikopter om assistentie gevraagd. Rond 10.45 uur werd de vluchtauto met de drie inzittenden gesignaleerd op de A.C. de Graafweg in Heerhugowaard. Ter hoogte van de Langereis werd het voertuig door middel van een speciale autoprocedure aan de kant gezet. Bij die procedure worden vuurwapengevaarlijke verdachten gesommeerd zich aan de aanwijzingen van de politie te houden terwijl ze onder schot worden gehouden.

Toen één van de verdachten een aanwijzing niet opvolgde heeft een agent een waarschuwingsschot in de lucht gelost waarna de procedure, die vooral heeft te maken met de veiligheid van alle betrokkenen, wel volgens de regels kon worden uitgevoerd.

De drie verdachten zijn gearresteerd. Het gaat om een man van 27 jaar uit Hoorn, een vrouw van 29 jaar uit Den Helder en een man van wie de identiteit nog niet is vastgesteld. Ze worden in verband met een nader onderzoek in verzekering gesteld. Bij hun fouillering is nog geen vuurwapen aangetroffen en hun vluchtauto moet nog nader worden onderzocht. Het motief voor de overval is nog niet bekend.

Politie pakt stoeptegelgooiers

Kolhorn, zondag 5 december 2010.

De politie heeft na een uitgebreid en langdurig onderzoek enkele ernstige gevallen van vernieling en openlijke geweldpleging tijdens de Luilaknacht opgelost door het verhoor van twee jongemannen van 16 en 17 jaar uit Kolhorn. Ze hebben een bekentenis afgelegd.

In de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 mei 2010 werd in Kolhorn rond 05.00 uur op de Vijverlaan een thermopaneruit van een slaapkamer ingegooid met behulp van een stoeptegel. De tegel met een afmeting van 30 x 30 centimeter kwam op het bed van de slapende bewoners van 91 jaar oud terecht. Ze waren hevig geschrokken maar raakten niet gewond.

In Kolhorn werden die nacht meerdere vernielingen gepleegd. Zo ging er bij een woning aan de Nieuwe Streek ook een ruit in en werden bij een plaatselijke school en de bijbehorende sportzaal enkele ruiten vernield.

In het gewoonlijk rustige dorp hadden de zaken een flinke impact en de politie heeft dan ook een grondig onderzoek ingesteld. Daarbij werden diverse personen gehoord. Dit resulteerde in de aanhouding van de twee verdachten. Tegen hen is een proces-verbaal opgemaakt en daarnaast zal de schade op hen worden verhaald.

Hiermee hoopt de politie ook voor de komende oud- en nieuwviering aan de jeugd een signaal af te geven.

Woninginbrekers aangehouden
Hoogkarspel, zaterdag 4 december
Op zaterdagmorgen hield de politie een 36-jarige man uit Hoogkarspel aan op verdenking van poging tot inbraak in een woning. Omstreeks 05.20 uur werd de bewoner van een pand aan de Majoraan in Hoogkarspel wakker van geluiden bij zijn voordeur. Toen hij ging kijken, zag hij een man rond de woning sluipen. Ook klonk er vanaf een andere plaats bij het pand gebonk. De man belde direct met het alarmnummer van de politie en bleef de politie van informatie voorzien, terwijl agenten naar het huis reed. Ter plaatse kon de verdachte worden aangehouden. Onderzoek wees uit dat de man bij drie woningen had geprobeerd binnen te komen door de voordeur open te breken. De man werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. In een eerste verklaring gaf de man aan zich niet te kunnen herinneren iets kapot gemaakt te hebben.

Inbreker op de vlucht
Schagen, vrijdag 3 december
Op vrijdagavond omstreeks 22.30 uur werd de bewoner van een pand aan het Kwikstaarthof in Schagen wakker van geluiden in de woonkamer. De man, die op de 2e verdieping lag, gaf een harde schreeuw en hoorde vervolgens iemand wegrennen. Toen hij beneden ging kijken, zag hij dat er was ingebroken. De inbreker was binnengekomen door het voordeurslot te forceren. In de woning stonden een laptop en de stereo-installatie klaar om meegenomen te worden. Voor zover bekend is er niets gestolen. Een politiehond werd ingezet om het spoor van de verdachte te volgen. Deze kon echter niet meer worden achterhaald.

Drugsdealer aangehouden
Alkmaar, vrijdag 3 december
Op vrijdagmiddag omstreeks 17.30 uur hield de politie een 24-jarige man uit Alkmaar aan wegens handel in drugs. De politie kreeg een tip van een getuige die had gezien dat de man drugs verhandelde in een snackbar. Op basis van het opgegeven signalement en het kenteken van de auto waarin de man reed, kon deze even later in het centrum worden aangehouden. De man bleek zakjes met vermoedelijk harddrugs (cocaïne en heroïne) en een weegschaaltje bij zich te hebben. De man werd aangehouden. De drugs werden in beslag genomen.

Mishandeling
Blokker, zaterdag 4 december
Op zaterdagmorgen om 01.30 uur werd bij de politie de mishandeling van een 15-jarige jongen uit Zwaag gemeld. De jongen was door twee mannen om bnog onbekende redenen mishandeld op de Uitspanning in Blokker. Hier was hij meerdere malen geslagen en geschopt, waardoor hij een gebroken neus, diverse kneuzingen en een hersenschudding had opgelopen. Het slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling laten stellen en heeft nog geen uitgebreide aangifte kunnen doen. Naar de twee verdachten wordt een nader onderzoek ingesteld.

Vechtpartij in café
Hoorn, zaterdag 4 december
Op zaterdagmorgen omstreeks 03.10 uur kreeg de politie melding van een mishandeling in een café aan de Roode Steen in Hoorn waarbij een 26-jarige man uit Zwaag gewond raakte. De man was in het café door een andere bezoeker geslagen en geschopt. Toen het slachtoffer op de grond lag, had deze nog een schop in zijn gezicht gekregen. Het slachtoffer verkeerde onder invloed van alcohol en kon nog geen aangifte doen. Op basis van het door getuigen opgegeven signalement werd even later een 20-jarige man uit Hoorn aangehouden op de Holenweg. Hij ontkent betrokkenheid bij de vechtpartij en is in de loop van de middag, nadat hij een verklaring had afgelegd, heengezonden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Man aangehouden wegens huiselijk geweld
Bergen, zaterdag 4 december
Op zaterdagmorgen omstreeks 03.30 uur hield de politie een 40-jarige man uit Bergen aan wegens mishandeling van zijn 42-jarige partner. De vrouw was door haar man geslagen en tegen meubilair aan geduwd. Ook was de vrouw het huis uit gezet. De vrouw had verwondingen aan haar hoofd. De verdachte kon ter plaatse worden aangehouden. Hij werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Het slachtoffer heeft ervoor gekozen om tijdelijk op een ander onderkomen te verblijven.

Gewond bij ongeval
Castricum, vrijdag 3 december
Op vrijdagmiddag omstreeks 14.15 uur werd een 72-jarige man uit Castricum onwel op de fiets toen hij over de Vinkebaan in zijn woonplaats fietste. De man viel op het wegdek. Dit werd gezien door een 12-jarige jongen uit Castricum die onmiddellijk een automobilist aanhield en hem het alarmnummer van de ambulance liet bellen. Politie en ambulance zijn ter plaatse begonnen met reanimeren, waarbij een AED werd gebruikt. Ook kwam er hulp van een medisch team van een traumaheli. Het slachtoffer werd voor verdere behandeling overgebracht naar het Medisch Centrum in Alkmaar. Zijn toestand is kritiek.

Doorrijden na aanrijding
Heerhugowaard, zaterdag 4 december
Op zaterdagmorgen omstreeks 00.25 vond er een aanrijding plaats op de Middenweg in Heerhugowaard waarbij een 37-jarige man uit Hoogwoud gewond raakte. De man reed in een auto over de Middenweg. Vanuit tegengestelde richting kwam een andere personenauto, die om nog onduidelijke redenen op de verkeerde weghelft terecht kwam. Er ontstond een aanrijding waarbij de airbag in de auto van het slachtoffer afging. De bestuurder liep hierbij verwondingen aan rug en nek op. Hij moest voor onderzoek worden overgebracht naar het Medisch Centrum in Alkmaar.

De tegenligger bleef niet ter plaatse bij het ongeval, maar rende weg zonder zijn identiteit bekend te maken. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de bestuurder van de op de plaats van het ongeval achtergebleven auto.

Alcoholcontroles
Regio, zondag 5 december
Het is bijna onvoorstelbaar. Maar zelfs als de wegens door de sneeuwval slecht te berijden zijn, zodanig dat een bestuurder daar alle aandacht voor nodig heeft, zijn er toch nog mensen die met teveel alcohol op achter het stuur kruipen. Het afgelopen weekend kregen zon 15 bestuurders een proces-verbaal. Enkelen van hen hadden zoveel gedronken dat de politie hun rijbewijs invorderde. Het gaat daarbij om de volgende gevallen:

Warmenhuizen. Op zaterdagmorgen omstreeks 03.30 uur werd op de Sportlaan een 22-jarige man uit Nieuwe Niedorp gecontroleerd. Deze automobilist blies maar liefst 720 ug/l. Omdat het hier om een beginnend bestuurder ging, mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies derhalve acht maal het voor hem geldende maximum.

Medemblik. Op zaterdagmorgen omstreeks 04.30 uur blies een 38-jarige Medemblikker zelfs nog meer bij een controle op t Schagentje in zijn woonplaats. De man blies 820 ug/l. Omdat het hier om een meer ervaren bestuurder gaat, mocht hij 220 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies derhalve bijna vier maal het maximum.

Alkmaar. Op zondagmorgen rond 02.35 uur werd een 24-jarige bestuurder van een snorfiets uit Alkmaar gecontroleerd op de Kanaalkade. Deze man blies aan het bureau als gevorderd bestuurder 675 ug/l (tot 220 toegestaan). Hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Illegale vreemdeling
Hoorn, vrijdag 3 december
Op vrijdagavond controleerde de politie op de Oude Doelenkade in Hoorn een 40-jarige man uit Israel. De man, die in Nederland geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, bleek illegaal in ons land te verblijven. De man werd aangehouden en voor onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Hier zal zijn verblijfsstatus verder worden

Agent in vrije tijd onderschept gestolen auto

Wieringerwerf, zondag 5 december

Vanmorgen rond 09.00 uur zag een agent in zijn vrije tijd een auto rijden in Wieringerwerf waarvan hij wist dat deze gestolen was. Met ter assistentie gekomen collegas kon de bestuurder, 33-jarige man uit Schellinkhout, worden aangehouden.

Het ging om een personenauto die op zaterdagavond 4 december rond 23.00 uur was weggenomen uit een crisisopvang in Schellinkhout. De verdachte, een bekende van de politie en tevens cliënt van het crisiscentrum, had de auto van een begeleider zonder diens toestemming meegenomen.

Toen de agent in zijn vrije tijd de auto met de verdachte tegen kwam belde hij onmiddellijk met de politiemeldkamer die twee agenten ter assistentie heen stuurde. Op de Sicco Mansholtstraat kregen ze de verdachte te pakken. Hij is ingesloten in verband met een nader onderzoek. De auto gaat terug naar de eigenaar.

Blind van jalousie

Bergen, zondag 5 december

Gisteravond rond 23.15 uur vond er in een woning in Bergen een geval van mishandeling plaats waarbij een 60-jarige man uit Bergen een 54-jarige man uit Enkhuizen op zijn gezicht heeft geslagen. Het slachtoffer raakte licht gewond aan zijn beide wangen maar zag kans de verdachte te overmeesteren en over te dragen aan de politie.

De verdachte liep langs de woning van een buurvrouw met wie hij tot het voorjaar een liefdesrelatie heeft gehad. Nu zag hij plotseling een andere man met zijn buurvrouw gezellig op de bank zitten. Hij werd woedend van jalousie en kreeg, zoals hij later verklaarde een waas voor zijn ogen. Hij ging de woning binnen met een sleutel waarover hij nog beschikte en stortte zich op de hem onbekende man op de bank. Dit 54-jarige slachtoffer kreeg enkele vuistslagen in zijn gezicht maar kon de verdachte overmeesteren en overdragen aan de politie. De verdachte verklaarde vanmorgen bij zijn verhoor dat hij er spijt van had. Hij realiseerde zich dat de goede band met zijn buurvrouw, die hij tot dusver nog had, wel een deuk zou hebben opgelopen. Hij is met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Pesterijen lopen uit de hand

Anna Paulowna, zondag 5 december.

Gisteravond rond 22.50 uur is er op de J.C. van Wijkstraat een geval van pesten uit de hand gelopen. Twee broers van rond de 18 jaar uit Anna Paulowna gooiden zware sneeuwballen tegen ruiten van een woning.

Toen de bewoners het zat waren en naar buiten gingen werden er bedreigingen geuit en vielen er enkele klappen. Een van de broers kon later thuis worden aangehouden. Dit gaat om een 18-jarige jongeman uit Anna Paulowna. Zijn broer was er op dat moment niet. Hij zal later worden verhoord. De aangehouden verdachte is vanmiddag in verzekering gesteld in verband met een nader onderzoek.

IJsballen naar agenten strepen levert bekeuring op

Alkmaar, zondag 5 december.

Rond 03.00 uur hielden agenten op het Waagplein een 21-jarige man uit Alkmaar aan. Hij gooide meermalen ijsballen naar te voet surveillerende agenten. Die spraken over de gooivorm strepen. De verdachte kon niet voldoen aan de legitimatieplicht en wenste niet aan zijn arrestatie mee te werken. Hij is ter ontnuchtering ingesloten en vandaag in de loop van de dag met een bekeuring op zak heengezonden.

Boze buurman als verdachte aangehouden

Den Helder, zondag 5 december.

Vannacht rond 04.00 uur heeft de politie in zijn bovenwoning aan de Spoorstraat een 48-jarige man aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een ruit van een voordeur te hebben ingeslagen van zijn onderburen die lawaai veroorzaakten toen ze vrienden over de vloer hadden. De verdachte is in verband met een nader onderzoek ingesloten maar ontkent vooralsnog de vernieling te hebben gepleegd.

Drie mannen mee na schermutseling met politie

Hoogkarspel, zondag 5 december.

Vannacht rond 04.15 uur ontstond er een schermutseling tussen politieagenten en een zestal mannen op de hoek van de Duijvenbrug en de Streekweg. De mannen waren uit geweest en onder invloed van drank. Ze liepen met elkaar te stoeien en gooiden sneeuwballen over en weer. Toen de gewaarschuwde politie hen tot kalmte wilde manen keerden ze zich tegen de agenten. Er werd getrokken en geduwd en de agenten hielden drie mannen van 23 en 214 jaar uit Bovenkarspel aan en een man van 25 uit Hoogkarspel. Ze zijn ter ontnuchtering opgesloten in een politiecel en na verhoor in de loop van de middag met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Dronken man zonder rijbewijs denkt politie te slim af te zijn

Berkhout, zondag 5 december.

Rond 05.00 uur zagen agenten een hen bekende 19-jarige man uit Hoorn in de buurt van een auto staan bij een tankstation aan de A7. Het was de agenten bekend dat deze man regelmatig rijdt zonder rijbewijs. Bij het zien van de agenten stapte hij niet in zijn auto maar bleef wel in de buurt hangen.

Korte tijd later ging hij toch rijden en toen kon hij door de agenten worden opgelikt. Hij reed over de Venneweg in Berkhout met een snelheid van meer dan 120 km/u terwijl het glad was. Hi negeerde stoptekens van de politie, ook toen zij de zwaailichten van hun dienstauto hadden aangezet. Om gevaarlijke situaties te voorkomen haakten de agenten af maar ze konden nog wel zien dat de man bij de Vang zijn voertuig verliet en wegrende. Hij kon kort hierna worden aangehouden. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn en blies als beginnend bestuurder 300 ug/l (tot 90 toegestaan). De man kreeg diverse bekeuringen ondermeer wegens het rijden onder invloed, het veroorzaken van gevaar op de weg, het negeren van een stopteken, te snel rijden en het rijden zonder rijbewijs.