Nieuw-Vlaamse Alliantie


» "Oudere" sportlui niet uit de markt prijzen

"Oudere" sportlui niet uit de markt prijzen

klok 5 december 2010

Voetballers, basketters en volleyballers van 26+ dreigen door een fiscale maatregel te duur te worden voor de clubs. De N-VA dient daarom een wetsvoorstel in zodat "oudere" spelers fiscaal niet uit de arbeidsmarkt worden geprijsd of naar het buitenland moeten vertrekken.

Wat zijn de feiten? Sportclubs worden fiscaal aangemoedigd om te investeren in de jeugdopleiding van jonge spelers: de bedrijfsvoorheffing die wordt ingehouden op het loon van de spelers moet slechts voor 20% worden doorgestort in de schatkist. 40% van de ingehouden bedrijfsvoorheffing ingehouden op het loon van spelers ouder dan 26 jaar moet wel geïnvesteerd worden in de jeugdopleiding of besteed worden aan lonen van jonge spelers.

Maar in het verleden investeerden sommige clubs alleen in één of enkele dure jonge spelers. Van een echte jeugdopleiding kwam dus niets terecht. Daarom moet sinds 1 juli 2010 minstens de helft geïnvesteerd worden in de jeugdopleiding.

Deze nieuwe regel heeft tot gevolg dat zelfs wanneer clubs hun volledige trainingsstaf van de jeugdopleiding professionaliseren, zij er niet in slagen te voldoen aan de volledige bestedingsplicht. In dat geval moet de niet bestede bedrijfsvoorheffing van spelers ouder dan 26 jaar doorgestort worden aan de schatkist. In vergelijking met "jonge" spelers worden "oudere" spelers dan te duur voor de club.

Clubs moeten vrij kunnen investeren!

Jan Jambon, fractieleider van de N-VA in de Kamer: "Ik vind dat "oudere" spelers van meer dan 26 jaar binnen de werking van de club zeer nuttig kunnen zijn omdat zij "jonge" spelers beter kunnen omkaderen en zorgen voor een beter evenwicht in de spelerskern tussen onervaren en ervaren spelers. Clubs moeten zelf vrij kunnen investeren in opleiding, jonge en oudere spelers zonder één van de drie categorieën te miskennen. De inhoudingen op het loon van oudere spelers moeten de clubs dan ook vrij kunnen verdelen over de jeugdwerking en de lonen van jonge spelers."

De N-VA dient een wetsvoorstel in dat hieraan tegemoet komt zodat "oudere" spelers fiscaal niet uit de arbeidsmarkt worden geprijsd of naar het buitenland moeten vertrekken. Om misbruiken van het verleden te vermijden, voorzien wij wel dat maximum het bedrag gelijk aan het minimumloon dat geldt voor niet-Europese spelers, in aanmerking komt voor de bestedingsplicht. Auteur(s): Jan Jambon, fractieleider Kamer