Hoefnet

Nieuws

Boedapest: De Ronde net buiten de prijzen

05-12-2010

Koos de Ronde (Zwartewaal) viel net buiten de prijzen in de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De Ronde reed iets te safe en eindigde op de vierde plaats. De Zwitser Werner Ulrich pakte de overwinning, voor Boyd Exell uit Australië en Ulrich's landgenoot Daniel Würgler.

Koos de Ronde reed in Boedapest met het complete vierspan bonte paarden van zijn vader Piet. Zijn snelle en kleine zwarte voorpaard Charley raakte vrijdagavond licht geblesseerd in zijn box. Hoewel de veterinairen de 11-jarige ruin goedkeurden, besloot De Ronde hem te sparen: "Boedapest is geen finale en ik wilde voorkomen dat Charley's blessure erger zou worden als ik hem in zou zetten. We hebben bovendien nog een hele lange terugreis te gaan en dat vond ik niet fair tegenover het dier."
Koos zette de eveneens 11-jarige Frank in, die bij vader Piet ook linksvoor loopt. Hoewel het lid van het gouden team van Kentucky een sterke rit reed, weerhield een afgeworpen balletje hem van een plaats in de top drie: "Ik kon merken dat Frank langzamer is dan Charley, maar er zat vandaag helaas niet meer in. Met Charley rijd ik meer op de automatische piloot en ik ben vandaag iets op safe gegaan. Het is jammer van het balletje, maar ik ben wel tevreden over Frank. Ik weet nu wat ik aan hem heb als ik hem weer in moet zetten."

De overwinning in Boedapest ging geheel onverwacht naar de Zwitser Werner Ulrich die de tweede omloop als enige starter foutloos bleef. Boyd Exell verlichtte de druk voor laatste starter Würgler door er twee balletjes af te rijden. Maar Würgler ging vervolgens zelf ook de mist in en kwam met 15 strafseconden achter zijn naam de ring uit waardoor hij derde werd.

In de tussenstand staat De Ronde op de tweede plaats achter de Hongaar Jozsef Dobrovitz. IJsbrand Chardon staat momenteel op de vijfde plaats, Theo Timmerman staat achtste.