Ingezonden persbericht

Amsterdam, 5 december 2010

Zwarte Piet 2010 gaat naar Geert Dales

Tijdens het Eerste Amsterdamse Sinterklaasgala voor Volwassenen in een uitverkochte Amsterdamse Stadsschouwburg is de Zwarte Piet 2010 toegekend aan Geert Dales. Met drie nominaties kon het bijna ook niet anders dan dat de Zwarte Piet dit jaar aan Dales zou toekomen. De Zwarte Piet, dit jaar voor de zesde keer uitgereikt, is een 'prijs' voor diegene die in het afgelopen jaar oeroude Hollandsche waerden heeft geschonden. De winnaar kreeg een enkele reis Madrid. Mensen konden hun stem uitbrengen via de website van de Stadsschouwburg. Geert Dales kreeg van het publiek de meeste stemmen voor zijn 'gouden handdruk' en de bonnetjesaffaire.

Bestuursvoorzitter Geert Dales trad af na het diplomaschandaal en een rel over een slecht voorbereide verhuizing bij Hogeschool InHolland. Maar zijn salaris (dat fors hoger ligt dan de Balkenendenorm) wordt nog een jaar doorbetaald. Met daarbovenop nog premies. En alsof het nog niet genoeg is, volgde er ook nog een bonnetjesaffaire. De Inspectie van Onderwijs is begonnen met een (voor)onderzoek naar het declaratiegedrag van het Bestuur van InHolland. Het bestuur dat Dales voorzat en dat ook de ontslagvergoeding vaststelde. Al met al een serie onaangename verwikkelingen waarbij Dales toch minstens eindverantwoordelijke was. Een enorme Zwarte Piet is op zijn plaats

De uitreiking vond plaats in een volledig uitverkochte Stadsschouwburg waar op Sinterklaasavond het Amsterdamse Sinterklaasgala voor Volwassenen werd gehouden. Het Sinterklaasgala voor Volwassenen is een evenement voor volwassenen die "moe zijn van het tot kleuter-consumptiefestijn gereduceerde sinterklaasfeest". Het is een streng Sinterklaasgala, waar deugden en ondeugden aan de kaak worden gesteld, waar straf aan de orde van de avond is en waar cadeautjes alleen verdiend kunnen worden."

Dit was de zesde editie van het door de Stadsschouwburg Amsterdam bedachte en georganiseerde evenement. Sinterklaas Hans Kesting betrad gezeten op een kameel de Stadsschouwburg en gaf iedereen die stout was geweest er met zijn roede van langs. Raoul Heertje presenteerde de avond, Waldemar Torenstra was hoofdpiet en Thomas von der Dunck lichtte de genomineerden toe.