Vlaamse Overheid

zwart kruispunt op N9

Eeklo: Moderne rotonde vervangt zwart kruispunt op N9

Persmededeling van de Vlaamse Regering

donderdag 25 november 2010

Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen start op maandag 6 december met werken in de Leopoldlaan (N9) in Eeklo. Vooral het kruispunt van de N9 met de Brugsesteenweg en de H. Grafstraat ondergaat een ingrijpende verandering. Het huidig knooppunt wordt de komende maanden immers vervangen door een ovale rotonde, wat de veiligheid van weggebruikers aanzienlijk zal verbeteren. Ook het kruispunt van de N9 met de Ringlaan
- beter bekend als Den Teut, krijgt een aanpassing. De afslagstrook vanuit Eeklo-centrum naar de E34 wordt er breder, waardoor vrachtverkeer vlotter de bocht zal kunnen nemen.

Het kruispunt van de N9 met de Brugsesteenweg en de H. Grafstraat staat gekend als één van de 800 zwarte punten in Vlaanderen. Dat gevaarlijk knooppunt wegwerken, is het doel van de ingreep. Om dat opzet te bereiken, verbouwt Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen het huidige kruispunt van de N9 met de Brugsesteenweg en de H. Grafstraat tot een ovonde, een ovale rotonde met een lengte van 150 meter. De beide rijrichtingen van de N9, de Brugsesteenweg, de H. Grafstraat en een ventweg voor een aantal huizen langs de rotonde vormen de vijf invalswegen tot die ovonde.

De hele omvorming moet het verkeer veiliger helpen filteren en geeft automobilisten de kans om vlotter in te voegen. En mede door de gekozen constructie, zal uitzonderlijk transport ook in de toekomst nog via de N9 kunnen. Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen heeft ook aan de fietsers gedacht. Zij krijgen een aanliggend fietspad, in herkenbaar felrood beton.

De wegwerkzaamheden starten op 6 december aan het kruispunt van de N9 Leopoldlaan en de Ringlaan. De afslagstrook voor het verkeer uit Eeklo-centrum richting E34 wordt verbreed, wat vrachtwagens de kans moet geven om de bocht vlot te nemen. Na die eerste fase, die een week zal duren, start de aannemer na de kerstvakantie met de heraanleg in twee fases van het knooppunt Leopoldlaan, H. Grafstraat en Brugsesteenweg. Tijdens alle drie de fases zijn verschillende omleidingen gepland. De totale ingreep zal vier maanden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.