Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


wateroverlast in polder Wijkerbroek nabij Wijk bij Duurstede

Waterschap neemt maatregelen tegen wateroverlast in polder Wijkerbroek nabij Wijk bij Duurstede

Publicatiedatum : 26 november 2010

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start op 6 december met het vernieuwen van vier stuwen en het vergroten van een aantal duikers in de polder Wijkerbroek nabij Wijk bij Duurstede. De werkzaamheden maken deel uit van een groter project, waarbij het waterschap de knelpunten in de waterafvoer in Schalkwijk en omgeving oplost. Als het werk in de polder Wijkerbroek klaar is volgen werkzaamheden langs de Achterdijk in Honswijk en in de kern van Schalkwijk. Alle werkzaamheden duren tot begin maart 2011.

Aannemer Dordtse Weg- en Waterbouw B.V. voert de werkzaamheden uit. De stuwen worden vervangen, omdat dit type stuw onder extreme omstandigheden niet voldoende water af kan voeren. Daarnaast verwijdert de aannemer overbodig geworden stuwen. Ook wordt een aantal te krappe duikers vergroot, waardoor het water sneller weg kan stromen. Het waterschap bespaart op de kosten, door hiervoor tweedehands duikers te gebruiken.

Voorkomen wateroverlast in de toekomst

Tijdens de extreme neerslag in juli 2007 is gebleken dat het watersysteem in Schalkwijk en omgeving de extreme hoeveelheid neerslag niet aan kon. De grootste knelpunten zijn toen direct aangepakt. Vervolgens hebben waterschap en gemeente onderzocht welke maatregelen nog meer nodig waren om wateroverlast in de toekomst te voorkomen.