NCRV

Schepper & Co aan tafel: Helpt zwaarder straffen?

Ingezonden door NCRV op 3 december, 2010 - 10:08 Uitzenddatum:
maandag, 6 december, 2010 - 17:05
Zender:
Nederland 2

Nederland heeft het hoogste aantal gevangenen per hoofd van de bevolking in Europa. Toch klinkt er vanuit de samenleving een stevige roep om zwaardere straffen, waar het nieuwe kabinet naar luistert. Maar zijn al die straffen wel effectief? Meer dan zeventig procent van de gedetineerden pleegt na vrijlating opnieuw een delict.

Jacobine Geel ontvangt maandag in het NCRV-programma Schepper & Co aan tafel Sjef van Gennip, algemeen directeur van Reclassering Nederland. Volgens hem hoeven genoegdoening en resocialisering van de dader elkaar niet in de weg te zitten, want is het niet het doel om een veiliger samenleving te maken?

Verder is te gast Michel Kapteijns, die een documentaire maakte over het Noorse gevangeneneiland Bastøy. Op dit eiland leven en werken de gevangenen samen. Het uitgangspunt van de gevangenis is dat de meeste misdadigers kunnen en willen veranderen als je ze verantwoordelijkheden geeft en het aandurft hen als gelijken te behandelen.

Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA vindt het belangrijk om te luisteren naar de geluiden uit de samenleving. Niet voor alle delicten, maar voor ernstige delicten mogen de straffen wat het CDA betreft best zwaarder.
Programma:
Schepper & Co aan tafel
Presentator:
Jacobine Geel
Website:
Schepper & Co aan tafel
Meer informatie:

NCRV Communicatie, Bastienne Engel, 035 - 671 9273 of pers@ncrv.nl.
* ""