Stichting Aids Fonds

Wereld Aids Conferentie Wenen

Protest tegen bezuinigingen op aids maatschappijbreed gedragen


01-12-2010

- Dringende oproep van wetenschappers en bedrijfsleven
- Publiek tekent condoleance register op www.aidshulpmoetblijven.nl
- Op 6 december wordt er actie gevoerd bij de Tweede Kamer

Het voornemen van de Nederlandse regering om te bezuinigen op de internationale aidsbestrijding stuit op grote kritiek van aidswetenschappers, het bedrijfsleven en bestuurders. De Volkskrant plaatst morgen een open brief geschreven door wetenschappers als Joep Lange en Sven Danner. Het Financieel Dagblad publiceert een brief ondertekend door kopstukken uit het bedrijfsleven, zoals Peter Bakker van TNT post, Mark McKeon van V&D en bestuurders als Ed Nijpels, Lilianne Ploumen en Erica Terpstra. Het publiek tekent inmiddels condoleancekaarten via www.aidshulpmoetblijven.nl Maandag 6 december wordt op het Plein in Den Haag, voor de ingang van Tweede Kamer, actie gevoerd.

Protest van wetenschappers
In de open brief van de Volkskrant uiten wetenschappers van naam hun zorgen over de kabinetsplannen. De introductie van effectieve combinatiebehandeling voor hiv-infecties is één van de grote succesverhalen van de moderne geneeskunde, zeggen zij. Als we nu verzaken met het verder opschalen van hiv-behandeling en -preventie gaat de enorme winst die de afgelopen jaren geboekt is weer verloren. Ook zal tuberculose, een ziekte die in Afrika in belangrijke mate aangewakkerd wordt door hiv, onbeheersbaar blijven. Afgezien van het enorme menselijke leed en de sociale ontwrichting waartoe bezuinigingen zullen leiden, valt al in het baanbrekende rapport van de Commission on Macroeconomics and Health te lezen dat de wereld uiteindelijk veel duurder uit is als ze niet méér investeert in gezondheid.

Bedrijfsleven maakt zich ook grote zorgen
Het bedrijfsleven had bezuinigingen verwacht Maar het mes zetten in aidsbestrijding vinden zij uiterst onverstandig. Het drastisch snijden in de aidsbestrijding is in tegenspraak met het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Het kabinet kan gewoon niet om aidsbestrijding binnen ontwikkelingssamenwerking heen. Want aidsbestrijding werkt. Zonder aidsbestrijding is er geen sprake van zelfredzaamheid, of economische groei. Een land waarvan 20% van de bevolking hiv heeft zonder behandeling, komt niet vooruit. Wij vragen het kabinet en dus staatssecretaris Knapen met klem om aidsbestrijding prioriteit te geven in het Regeringsbeleid.

Condoleance-register en actie bij de Tweede Kamer Als de regering haar bezuinigingsplannen doorzet wordt daardoor alleen al het leven van 180.000 mensen met hiv bedreigd. Iedereen wordt opgeroepen een condoleancekaart te tekenen op
www.aidshulpmoetblijven.nl Deze zullen worden overhandigd aan staatssecretaris Knapen. Op 6 december bespreekt de Tweede Kamer de kabinetsplannen. Die dag zullen Aids Fonds en STOP AIDS NOW! samen met andere aidsorganisaties actie voeren en de Tweede Kamerleden wijzen op de publieke verontwaardiging.
Twitter icoon Facebook icoon Hyves icoon LinkedIn icoon