Politie Hollands Midden

Rijn- en Veenstreek - Informatieavond overvalpreventie goed bezocht

Rijn- en Veenstreek, 06-12-2010 o Ongeveer 130 ondernemers in de Rijn- en Veenstreek hebben dinsdag 30 november de informatieavond overvalpreventie bezocht. De informatieavond werd aangeboden door de Kamer van Koophandel, de winkeliersverenigingen, het Hoofd Bedrijfsschap Detailhandel (HBD) en de politie.

De opening van de avond werd verricht door Jan Geijsman de plv. districtschef van politie. Het HBD gaf een aantal praktische tips en Bureau Stuij , extern adviesbureau, zette een aantal voorvallen in scene waarbij de ondernemers werden betrokken. De politie gaf vervolgens uitleg over het verloop van een rechercheonderzoek. Na afloop ontvingen de ondernemers een informatie-enveloppe met preventietips tegen overvallen.

De informatie-enveloppe maakt deel uit van het overvallen offensief van Politie Hollands Midden tegen het toenemend aantal overvallen. In deze enveloppe vinden ondernemers preventietips, informatie over waar aan gedacht moet worden als cameras worden aangeschaft, een lengtesticker die op de deurpost geplakt kan worden om zo de lengte van de dader goed te kunnen schatten, een brief met de subsidiemogelijkheden en een calamiteitenklapper. Deze laatste geeft bij verschillende soorten calamiteiten aan (brand, diefstal, bommelding, maar ook overval) hoe te handelen.

Samenwerken aan veilig ondernemen Landelijke cijfers tonen aan dat het aantal overvallen in de winterperiode stijgt, ook in de politieregio Hollands Midden. Daarom zijn de handen ineengeslagen. Tijdens de avond vertelden politie, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en de Kamer van Koophandel wat zij doen om het aantal overvallen te verminderen. Maar ook de ondernemers zelf kunnen maatregelen nemen om de kans op een overval te verkleinen. Drie vragen stonden in de bijeenkomst centraal: Wat kan ik doen om een overval te voorkomen Hoe moet ik handelen als een overval plaatsvindt Waarom en door wie worden overvallen gepleegd

Waarom en door wie worden de overvallen gepleegd? De overvallen worden gepleegd door veelal jonge daders die het vooral voorzien hebben op supermarkten, cafetaria's en andere kleine detailhandel. Het zijn vaak beginnende criminelen die denken even snel wat geld te kunnen binnen halen. Ze hebben geen idee van de impact die ze veroorzaken bij de slachtoffers. Ze slaan vaak toe via een hit-and-run-methode op een moment dat er geen klanten zijn. Ze rennen naar binnen, eisen geld en willen weer zo snel mogelijk de winkel uit. Een risicomoment voor dergelijke overvallen is bij het openen of sluiten van de zaak. Er zijn dan weinig klanten en ook het personeel is al deels naar huis. Verder blijkt dat de verdachten vaak gebruik maken van (nep)vuurwapens.