Gemeente Soest

Extra controles brandveiligheid in winkels

06 december 2010

In de komende periode voert de brandweer extra
brandveiligheidscontroles in winkels uit. De brandweer doet dit omdat veel zaken na het sinterklaasfeest hun pand versieren en extra bevoorraden voor de feestdagen. Het is belangrijk dat dit op een (brand)veilige manier gebeurt.

De extra controles worden uitgevoerd in de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg.

Tijdens de controles zal de brandweer onder meer letten op de hoeveelheid versiering en hoe deze bevestigd is. Ook wordt er gekeken of versiering niet te laag hangt.

In de periode voor de feestdagen slaan winkels ook vaak meer voorraad op dan gebruikelijk. Dat wil nog wel eens ruimtegebrek geven waardoor vluchtroutes worden geblokkeerd. Op het vrijhouden van vluchtwegen zal de brandweer dan ook extra letten.

De medewerkers van de brandweer komen onaangekondigd bij de winkels langs. De inspecteurs krijgen zo een realistisch beeld van de situatie en kunnen gerichter adviseren.

www.brandveiligefeestdagen.nl

Alle gebruiksmelding- en gebruiksvergunningplichtige organisaties ontvangen voorafgaand aan de extra controles een kerstkaart. Op de kaart staan tips hoe het pand op een brandveilige manier versierd kan worden. Daarnaast kan ook de website www.brandveiligefeestdagen.nl geraadpleegd worden voor informatie. Hier is ook een informatiefolder te downloaden.

Brandweer Veiligheidsregio Utrecht

De extra controles worden uitgevoerd door de korpsen van brandweer district Eemland van Veiligheidsregio Utrecht. Dit district bestaat uit de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg.

Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is een samenwerkingsverband van de 29 Utrechtse gemeenten op het gebied van brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening en (gemeentelijke) crisisbeheersing.