GroenLinks
Verkgarantie voor wsw-ers

Maandag 6 december 2010, 11:02u - Jesse Klaver

GroenLinks wil een werkgarantie voor de wsw-ers en voor mensen die op de wachtlijst staan voor de sociale werkvoorziening. Deze garantie moet wat GroenLinks betreft deel uit maken van het nog te sluiten Sociaal Akkoord tussen dit kabinet en de sociale partners.

Ruim 200.000 mensen met een beperking zitten op dit moment thuis zonder werk en staan op een wachtlijst die dagelijks groeit. Van de 100.000 wsw-ers die wel werken heeft slechts 5% een baan bij een reguliere werkgever. Dit kabinet kiest ervoor fors te bezuinigen uitkeringen, participatie en wil op termijn 30.000 banen in de sociale werkplaatsen schrappen. Hiermee komen 40.000 mensen met een beperking die nu gewoon werken thuis te zitten. Met deze bezuinigingen ontneemt dit kabinet de mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kansen en perspectief op mee te kunnen doen.

GroenLinks biedt deze mensen een recht op mee doen, doormiddel van begeleiding op maat, werk, stage of scholing. GroenLinks pleit dan ook voor een Wet Investering in Mensen. Deze wet bundelt de Wet werk en bijstand (WWB), Wet investeren jongeren (WIJ), Wajong en delen van de Wet sociale werkvoorziening (WSW) tot een nieuwe regeling waarin meedoen het uitgangspunt is. Wij kiezen voor één regeling waarin de mens centraal staat anders dan dit kabinet die met hun samenvoegingvoorstel slechts opzoek geweest is naar geld.

Iedereen die langer dan een jaar werkloos is krijgt, een participatiecontract met de gemeente, tegen een vergoeding van het wettelijk minimumloon. Scholing, begeleiding, kinderopvang en deeltijdwerk maken ook deel uit van dit participatiecontract. Zo gaan mensen van werk naar werk, in plaats van werk naar bijstand.