FNV KIEM

Subsidie Omroeporkesten blijft deels overeind

maandag 06 december 2010

Een deel van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) kan blijven bestaan. Dat heeft minister van Bijsterveldt van Cultuur vrijdag bekend gemaakt na afloop van de ministerraad.

Het kabinet heeft besloten dat het MCO, drie orkesten en een omroepkoor, jaarlijks circa 13 miljoen euro subsidie krijgt. Dat is ongeveer de helft van het bedrag dat het MCO nu te besteden heeft. De totale opheffing van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) is met het besluit van de baan.

De minister wil voor de zomer bekendmaken welke muziekgezelschappen mogen blijven bestaan. Zij moet daarbij kiezen tussen het Radio Filharmonisch Orkest, het Metropole Orkest, het Groot Omroepkoor en de Radio Kamer Filharmonie. Van Bijsterveldt houdt vast aan een totale bezuiniging van 200 miljoen euro op de publieke omroep. Zij zegt tegemoet te komen aan `noodsignalen' om het MCO niet op te heffen.

Het kabinetsbesluit lijkt erop te duiden dat de acties van FNV KIEM zin hebben gehad. Maandag 22 november was de kunstenvakbond samen met Freek de Jonge en enkele publieke omroepen verantwoordelijk voor de tv-avond Leve De Beschaving, een kunstprotest tegen de bezuinigingen op de cultuursector en de publieke omroep. Het Metropole Orkest begeleidde die avond een keur van artiesten op het grote podium in de Heineken Music Hall. In de gangen en omliggende zalen werd door kunstenaars, onder wie leden van het Groot Omroepkoor, op op ludieke wijze geprotesteerd tegen de dreigende 'kaalslag' .

Ondernemingsraadvoorzitter Marius Kwaks noemt het kabinetsbesluit `een begin van een oplossing maar natuurlijk niet de oplossing'. Kwaks, tenor in het Groot Omroepkoor, wil dat het MCO `in eerste instantie' gaat onderzoeken hoe er aan meer geld te komen is `voordat er bezuinigd wordt'. Dit moet gebeuren door overleg met partners van de omroepen en met de staatssecretaris van cultuur. Ook opheffing van de helft van het MCO is iets wat volgens Kwaks moet worden voorkomen, want dat heeft `grote gevolgen voor het bedrijf'.