Gemeente Rotterdam

prinses maxima op werkbezoek in rotterdam

06 december 2010 | Bestuursdienst | persbericht

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden was vrijdag 3 december op werkbezoek in Rotterdam. Als lid van de Raad voor Microfinanciering bezocht ze de Creative Factory en aansluitend het Ondernemershuis op Zuid. Het bezoek werd georganiseerd door Regionaal Bureau Zelfstandigen.
Foto: Rik Keus

Prinses Máxima in gesprek met eindejaarsstudenten Hogeschool Rotterdam in Ondernemershuis Zuid. Foto: Rik Keus.

De Prinses en andere leden van de Raad voor Microfinanciering spraken in de Creative Factory met wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en stedelijke economie) en samenwerkingspartners van de gemeente. Het gesprek ging over jongeren en ondernemerschap en het belang van coaching voor (startende) ondernemers.

Creative Factory
Drie ondernemers in de Creative Factory, Machiel Oskam (bureau voor online communicatie), Bulent Yildiz (bedrijf voor entertainment en bordspellen) en Winanda Hendriks (inspirator voor trends en lifestyle) vertelden hoe het hun gelukt is om met coaching en financiële hulp een eigen bedrijf te starten. Ook twee deelnemers van de Buzinezzclub vertelden over hun ervaringen. De Buzinezzclub is een traject naar zelfstandig ondernemerschap voor jongeren met een uitkering. Shiva van Pelt (27) wil met een rijdende pizzawagen echte Italiaanse pizza verkopen. En Ruchen Servania (22) hoopt een succesvol freelance stoelmasseur te worden.

Ondernemershuis op Zuid
Het werkbezoek werd afgesloten in het Ondernemershuis op Zuid. Dit is een centraal punt voor startende en gevestigde ondernemers voor advies en informatie over alle aspecten van het ondernemerschap. De Prinses en andere leden van de Raad voor Microfinanciering spraken daar met eindejaarsstudenten van de Hogeschool Rotterdam. Zij coachen deelnemers van het Starterstraject. In dit traject leren startende ondernemers hoe ze een ondernemingsplan moeten schrijven.

Microfinanciering in Nederland is er voor mensen die een goed ondernemingsplan hebben, maar die hulp nodig hebben bij de uitwerking van die plannen of die bij een bank niet terecht kunnen. Met coaching en krediet krijgen zij de kans een eigen onderneming te starten. Regionaal Bureau Zelfstandigen heeft de afgelopen twee jaar als microfinancieringspunt in het Ondernemershuis op Zuid met succes proefgedraaid. De gemeente gaat door met het verstrekken van kleine kredieten aan starters en ondernemers die het moeilijk hebben.