Syntens

Tijdens de finale kregen ondernemers die 30 november aanwezig waren op de Energiedag de mogelijkheid uit drie voorgeselecteerde organisaties de favoriet te kiezen. Het evenement vond dit jaar plaats in het voormalig hoogspanningslab van de KEMA in Arnhem. De runners-up waren Finext uit Voorburg en Philips Lighting Vitrite uit Middelburg.

De jury, bestaande uit Alexander Rinnooy Kan (SER), Melek Usta (Colourful People), Ton de Korte (NCSI) en Jos van de Werken (Syntens), beoordeelde alle inzendingen op onderdelen als leiderschap, flexibilisering, zeggenschap van medewerkers en benutting van talent en vakmanschap en nomineerden drie bedrijven. Alle ondernemers die aanwezig waren op de Energiedag konden hun stem uitbrengen welke van de drie finalisten volgens hen het meest inspirerende voorbeeld is van slimmer werken.

Van NIKS naar PRET
Metaalbedrijf Jazo Zevenaar is op deze manier gekozen. Dit bedrijf heeft oude en bekende werkpatronen losgelaten en met een andere stijl van leiderschap en het betrekken van de medewerkers betere prestaties geleverd. Ze zijn van NIKS (Negatief-Individueel-Kleinerend-Somber) naar PRET (Positief-Respect-Enthousiasme-Teamwork) gegaan. Het bedrijf heeft laten zien dat vernieuwingen uiteindelijk een aanzienlijke productiviteitsverhoging en hoge betrokkenheid van medewerkers opleveren.

Slimmer werken
De MKB Krachtcentrale is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Syntens en Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie. Zij organiseerden deze wedstrijd om ondernemers te laten zien je door slimmer te werken meer resultaat kunt boeken.