Rijksoverheid


I-TEAMS geven impuls aan betere (elektronische) dienstverlening

Nieuwsbericht | 06-12-2010

De I-teams van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelateis gaven de afgelopen 3,5 jaar ondersteuning aan een kleine 400 gemeenten, provincies en waterschappen ondersteund bij het verbeteren van de elektronische dienstverlening. Uit onderzoek van B&A blijkt dat het concept van de i-teams heeft gewerkt. De aanpak leidde bij diverse overheden tot meer inzicht in de samenhang van de verschillende onderdelen van de elektronische overheid en tot het opstellen van een realisatieplan.

De aanpak van i-teams heeft overheden een flinke impuls gegeven op weg naar de invoering van de elektronische overheid. De onomkeerbaarheid van deze impuls is echter niet gegarandeerd. Interne factoren zoals bezuinigingen zijn een reden dat er soms minder met het realisatieplan wordt gedaan dan vooraf beoogd. Cruciale factoren voor het succes van de aanpak zijn volgens de onderzoekers onder andere het organiseren van topambtelijke betrokkenheid, het beschikbaar (blijven) stellen van deskundigheid in de vorm van gecertificeerde adviseurs en het op tactisch niveau organiseren van samenwerking tussen rijk, lagere overheden én marktpartijen om voldoende ruimte voor maatwerk in de uitvoering te kunnen realiseren.

Met het realisatieplan van i-teams zijn gemeenten, provincies en waterschappen op weg geholpen. Het is nu aan de overheden zelf om deze plannen uit te voeren en zo invulling te geven aan een kleinere, efficiëntere, dienstverlenende overheid.